Információs anyagoknőknek
férfiaknak
gyerekeknekMegrendelés meneteHogyan néz ki nálunk pontosan a megrendelés menete elejétől a végéig? Olvassa el » hajhullásegészségpénztárakfontos kiemelniAz oldal nem kíván diagnosztizálni, gyógyítani, rábeszélni, csupán választási lehetőséget kínál. | Áteresztő bél szindrómaÁteresztő vagy lyukas bél szindróma – vajon Téged is érint?A bélrendszerünkön sok olyan anyag is áthalad, amiknek semmi keresnivalójuk nincs a szöveteink között, netán a véráramban. Anatómiailag szerencsére úgy vagyunk kitalálva, hogy ne is kerülhessenek oda, viszont mi magunk gyakran mindent megteszünk azért, hogy teszteljük ezt a védővonalat, és sok esetben „megnyerjük” a harcot. A nyereményünk ételérzékenység, autoimmun betegség, pajzsmirigy problémák és még sorolhatnánk… A bélhámsejtek között úgynevezett „tight junction” kapcsolat van, aminek éppen az volna a lényege, hogy lehetetlenné tegye a különféle anyagok áramlását a bélből a szövetekbe, és fordítva. Ezt nagy vonalakban úgy kell elképzelni, mintha kis golyókat ragasztanánk szorosan egymás mellé, ahol a golyók a sejtek, a ragasztó pedig a közöttük lévő kapocs (ez a kapocs valójában különböző fehérjemolekulák szoros hálózata). Persze a sejteken (azaz a golyókon) keresztül is történik anyagáramlás, de nagyon szigorúan szabályozott, gyakorlatilag szinte lehetetlen „kiskaput” találni. Mi az a zonulin, és hogy kerül a képbe? A zonulin egy fehérje, ami a bélhámsejtekből szabadul fel, és azok (vagyis a golyócskák) között rést nyit. A „résnyitás” annyit jelent, hogy a sejtek közötti kapcsolatot meglazítja (mintha kissé oldaná a ragasztót). Ez egy teljesen normális és egészséges folyamat, hiszen tápanyagok és egyéb molekulák kell is, hogy mozogjanak a sejtek között. Probléma akkor akad, ha a nyitott rés túl nagy, így nem csak azok a molekulák férnek át, amiknek szükséges, hanem nagyobb fehérjemolekulák is, amiknek nem kellene. Ezek a kóbor molekulák aztán a véráramba kerülve immunreakciót provokálnak. Később ugyanezekkel az anyagokkal találkozva a szervezetünk védekezni fog ellenük, például különböző ételérzékenységek alakulnak ki. Előfordulhat az is, hogy magának bélflórának egy része szivárog át ezeken a réseken. Ebben az esetben is ugyanaz történik, azaz immunválasz következik be. A legerőteljesebb „kapunyitók” a glutén és a bélbaktériumok. A gliadin (gluténban van) megemeli a zonulin mennyiségét a bélben (figyelem, nem csak cöliákiások esetében!), így erősebben meglazul a sejtek közötti kapcsolat, és különféle nemkívánatos anyagok képesek átjutni a sejtközötti térbe. Ezt az állapotot nevezzük szivárgó vagy lyukas bélnek. Az átjutott molekulák által kiváltott immunreakció ráadásul tovább roncsolja a bélhám szerkezetét, így az egyre gyulladtabb, átjárhatóbb lesz. A megnövekedett zonulin mennyiség és a lyukas bél szindróma fő kiváltó okai: 1. Káros organizmusok jelenléte a bélben
2. Glutén (gliadin) tartalmú táplálék 3. Stressz Mikor kell gyanakodni az áteresztő bél meglétére?Például a következő esetekben:
Egyszerű otthoni mintavétellel és egy profi német labor segítségével kiderítheted, hogy esetedben mennyi zonulin termelődik, és kell-e aggódnod az áteresztő bél miatt: Források:https://www.jillcarnahan.com/2013/07/14/zonulin-leaky-gut/ https://draxe.com/7-signs-symptoms-you-have-leaky-gut/ http://www.tankonyvtar.hu/…/ta…/2011_0025_bio_5/ch17s09.html https://www.sciencedirect.com/…/ar…/pii/B978012401716000012X
Haász Nikoletta, 2018 |