Kortizol

Kortizol az anti-stressz hormon

Az igazság az, hogy a stressz és a mellékvese- fáradtság egyáltalán nem rejtélyes állapotok. Testünknek van egy ún. beépített mechanizmusa, amelynek a segítségével kezeljük a stresszt. Az élet alapvető feltétele az, hogy képesek legyünk kezelni a stresszt és ehhez az irányító központunk a mellékvesénk.

Úgy kell a kortizolra gondolunk, mint a túlélésünk kulcsa. Stresszhelyzetben a kortizol termelődése fog minket átsegíteni az adott szituáción, azaz kortizol nélkül nem élnénk túl a stresszt. Ezt gyönyörűen lehet szemléltetni kísérleti patkányokon, ha eltávolítjuk a mellékveséjüket. Magát az eltávolítást tökéletesen túl fogják élni és képesek folytatni mindennapi életüket, egészen addig, amíg stressz alá nem helyezzük őket. Ha ezeket a mellékvese nélküli patkányokat elkezdjük éheztetni vagy szándékosan rájuk ijesztünk, az állatok mivel nem tudnak kortizolt előállítani, bele fognak pusztulni.

A kortizolnak számos létfontosságú feladata van stressz helyzetben az emberi szervezetben, annak érdekében, hogy a szervezet felkészüljön és életben maradjon a stressz-hatás alatt:

  • Szabályozza a vérnyomást és a kardiovaszkuláris funkciókat
  • Szabályozza az inzulint és a glükózt
  • Immun funkciókat
  • Válasz a gyulladásokra
  • Szabályozza az anyagcserét

A kortizol egyik, ha nem a legfontosabb feladata, hogy segítse a szervezetet a stresszre való reakcióban. Éppen ezért, olyan szituációkban, amikor valaki stressz-helyzetbe kerül és/ vagy abban él, szervezete kortizol szintje magas lesz.

Forrás: Igloi Syversen Nora hormonegyensúly terapeuta (Norvégia)