Férfi nemi hormonok

Tesztoszteron és DHEA

A férfi nemi hormonok, a tesztoszteron és DHEA fontos szerepet játszanak a szövetek - különösen a bőr, a csontok és az izmok - regenerálódásában. A fő férfi nemi hormon mind a nők, mind a férfiak esetében a dehydroepiandoszterin, ismertebb nevén a DHEA, amelyet a mellékvese termel a nőkben és a férfiakban, illetve a nőknél még a petefészek. A test majdnem minden sejtjének vannak e hormont érzékelő receptorai, de a hormon pontos célját még nem ismerjük teljesen. Tudjuk, hogy a DHEA a férfiaknál és a nőknél is az immunrendszert és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség erősítését segíti. A kutatók úgy gondolják, hogy a csontsűrűség védelmében és erősítésében, illetve a szív- és érrendszeri egészség védelmében játszik szerepet, azáltal, hogy a "rossz" koleszterint, az LDL - koleszterin szintjét ellenőrzés alatt tartja, valamint az általános vitalitásérzet és energikusság biztosításában van szerepe. A DHEA ezenkívül javítja a stressz és a traumák okozta eseményekből való felépülés képességét és minden bizonnyal elősegíti a normális alvást. Dr. Eugine Shippen "A tesztoszteron-szindróma" szerzője szerint három dolgot tudunk bizonyosan a DHEA-ról:

  1. az emberi testben a kor előrehaladtával csökken a szintje,
  2. a középkorú nők és férfiak általában jelentős közérzetjavulást észlelnek, amikor természetes DHEA-ból extra pótláshoz jutnak,
  3. a DHEA a testben sok más hormonná is alakítható, beleértve a tesztoszteront és az ösztrogént, tehát például ha egy hölgy alacsony nemi vágyat tapasztal a tesztoszteronszint esése miatt - amelynek méheltávolítás vagy öregedés az okozója -, gyakran a csökkenő DHEA-szint a rendellenesség gyökere, minthogy a nőknél képződött tesztoszteronnak a DHEA a legfontosabb összetevője.

Fontos megjegyezni: a krónikusan sok stressz nagyon megnehezíti, hogy a mellékvesében megfelelő mennyiségű DHEA képződjön. Tehát ahhoz, hogy ezt a fontos hormont optimális szinten tarthassuk, lépéseket kell tennünk a stressz csökkentésére, amennyire csak lehetséges.

A tesztoszteron anabolikus vagy építő hormon - ez azt jelenti, hogy egyedülálló kémiai szerkezetével képes elősegíteni a csontok és izmok fejlődését a testben. Nemcsak a könnyű testtömeg és a csontsűrűség fenntartásához járul hozzá a tesztoszteron, hanem mindkét nem esetében segít fenntartani a bőr rugalmasságát, a nemi vágyat és a szív-és érrendszeri egészséget. A férfiakban több ilyen hormon termelődik, nagyobb izom- és csonttömegük arányában. Egy felnőtt férfiban megközelítőleg a tesztoszteron 90-95 százaléka a herékben, a Leydig-sejtek által képződik, a maradékot pedig a mellékvese bocsátja ki. A nők esetében a tesztoszteron mintegy fele a petefészekben termelődik, másik fele a mellékvese mirigyeiben. Egy bizonyos mennyiség a DHEA-ból való átalakulás útján a testben valahol máshol képződik, ahogyan korábban már említettük. Az androsztenedione mind a tesztoszteron, mind az ösztrogén prekurzora, különösen nők esetében. A petefészek túltermelésekor keletkezhet, különösen a korai menopauza idején és a férfi nemi hormon túltermelődési tüneteit okozhatja. A férfi nemi hormonok hiánya mind a férfiak, mind a nők esetében összefügg a megnövekedett csontritkulással, a lecsökkent izomtömeggel, depresszióval, a kitartás hiányával, erős szívdobogással és alacsonyabb nemi vággyal. A férfi nemi hormonok többlete pedig hajhullást, a nők esetében férfias külsőt - például arcszőrzet képződését és mélyebb hangot -, aknét, idegességet és agresszív viselkedést idézhet elő. Ha Ön ezek közül bármelyik tünetet tapasztalja, nyálteszt segíthet azonosítani a férfi nemi hormonok egyensúlytalanságát.