Gyermekfogantatás elmaradása

A progeszteron és a terhesség összefüggése.

Progeszteron az a hormon, mely termékenységünket nagyban befolyásolja. Nevezik a többi között sárgatest hormonnak és mint Corpus Luteum-hormonnak is. Míg a ciklus első felét ösztrogén fázisnak nevezik, addig a másodikat a tüszőrepedéstől számítva a progeszteron határozza meg. Ha kimarad a tüszőrepedés, a progeszteron fázis nem jön létre, így az ösztrogén marad dominanciában.

Tüszőrepedés után a petefészekben visszamarad az üres peteburok, ez képezi a sárgatestet. Tönkre megy, ha ebben a ciklusban nem jön létre terhesség. Ha létre jön, úgy a terhesség első 10-12 hetében ez a sárgatest felelős a progeszterontermelésért valamint a terhesség megtartásáért. Ezután ezt a feladatot a placenta veszi át.

Tulajdonképpen a sárgatesthormon az a hormon, amely a terhességi teszt pozitív eredményét okozza.

Azoknak a nőknek, akiknek primer progeszteronhiánya van, ciklusuk második fele gyakran rövidebb. Ha a hiány nem túl nagy, akár terhesség is létre jöhet, azonban megfigyelhető, hogy egy primer progeszteronhiány szinte mindig magával hozza a szekunder progeszteronhiányt. Ez azt jelenti, hogy a számított ciklus végétől a terhesség, progeszteron szubsztitúció (pótlólagos progeszteron bevitel) nélkül nem maradhat intakt (sértetlen). A pici petezacskó elkezd levérezni, a petetok lelökődik és a bébinek esélye sincs megfoganni.

Azon terhességek miatt, melyek szekuder progeszteronhiány miatt hiusultak meg, adódik egy ténymegállapítás, hogy a terhességmegtartó hormon hiányzik. Eleinte gyengébb, majd erősebb vérzés jön, itt a természet a saját útját járja.

Egyre gyakrabb az a jelenség, hogy nőknél, akiknek egészséges a ciklusuk második fele és gond nélkül terhesek lesznek – hirtelen vérzések jelentkeznek (a terhesség 6/7 hetében). Itt is szekuder progeszteonhiányra gondolhatunk. Ezeknél a nőknél, amikor a terhesség létrejön, a sárgatest túl gyorsan tönkre megy ( nem realizálja a létrejött terhességet), vagy egyszerűen túl kevés HCG-t termel, hogy intakt maradjon a terhesség. Itt is mindenképpen progeszteron bevitelére van szükség.

Tehát egy primer progeszteronhiány mindig magával hozza a szekunder progeszteronhiányt.

Érdekes megfigyelés, hogy fiú magzat esetében sokkal nagyobb progeszteron támogatásar van szükség – hogy miért van ez így, csupán találgatások vannak.