Ösztrogénfüggő sejtburjánzások rizikója

Estronex - 2/16 ösztrogén-arány

A mell- és más ösztrogénfüggő rák fokozott karcinóma-rizikójának laborkémiai meghatározása.

Az ösztrogénfüggő tumormegbetegedések, mint mellrák, kialakulásában úgy tűnik az ösztrogén anyagcsere metabolitjai meghatározó szerepet játszanak. Különösen az erős ösztrogénhatással rendelkező ösztrogén metabolitok, mint a 16α-hidroxiösztron jelentenek rizikófaktort. A 2/16 ösztrogén-arány a mellrákos nők valamint a cervix karcinómával rendelkező nők esetében lényegesen alacsonyabb. Dietetikai intézkedésekkel, mint indol-3-karbinol tartalmú élelmiszerek (pl. brokkoli) fogyasztásával, a 2-hidroxilációs folyamat fokozódásán keresztül, az arány jelentősen megemelkedik és ez által egy ösztrogénfüggő karcinóma kialakulásának tartós rizikója csökken.  
 
Az innovatív Estronex® teszt segítségével a 2-hidroxiösztron és a 16α-hidroxiösztron ösztrogén metabolitok aránya 24 órás vizeletből meghatározható. Laborvizsgálati javaslat

Az ösztrogén metabolitok a megtermékenyítő szervek ösztrogénfüggő tumor megbetegedéseinél meghatározó szerepet játszanak. A mellrák esetében feltételezhető, hogy az ösztradiol és metabolitjai növekedési faktorként hatnak és a rosszindulatúan megváltozott sejtek további proliferációját indítják el.

Egészséges perimanopauzális fázisban lévő nő napi néhány száz mikrogramm ösztradiolt (E2) termel. Az ösztradiol nagyrésze ösztronná (E1) vagy ösztriollá (E3) alakul át. Az ösztradiol felezési ideje 3 óra. Az ösztradiol metabolitjai részben a vesén és részben az epén keresztül ürülnek ki a szervezetből.
Az ösztradiol anyagcsere fő metabolitjai, melyek különböző biológiai tulajdonságokkal rendelkeznek, vagy C2- vagy C16α-pozicióba hidroxilálódnak. A C2-pozicióba hidroxilálódott metabolitok, mint a 2-hidroxiösztron (2-OHE), nem mutatnak semmilyen perifériális biológiai hatást, hanem inkább antiösztrogén hatással rendelkeznek. Ezzel ellentétben állnak a C16α-pozicióba hidroxilált ösztrogén metabolitok, mint a 16α-hidroxiösztron (16-OHE1), amely az ösztriolhoz (E3) hasonlóan, erős ösztrogén szerű hatásokkal rendelkezik. A 16-OH-ösztrogének képesek az ösztrogén receptorokra, a nulkeáris hisztónikus fehérjékhez és a DNA-hoz kovalensen kötődni.

Infó

Ösztrogén-arány

•    Az ösztrogén anyagcserében bekövetkezett változásokról megbízható megállapítások tehetők
•    Az arány nagysága és a relatív mellrákrizikó között inverz összefüggés van
•    Nem csak genetikailag determinált
•    Dietetikai intézkedésekkel pozitívan befolyásolható

Infó

Az ösztrogén-arány meghatározásának indikációja

•    Az egyedi relatív mellrákrizikó (és más nőgyógyászati rák rizikójának) feltárása
•    Mellrák az elsőrfokú rokonoknál (anya, testvér)
•    Hosszabb időszakon keresztül orálisan bevett kontraceptívák, vagy hormonpótlási terápiák
•    Túlsúly

Infó

Terápiás javaslatok

•    Táplálék-kiegészítés indol-3-karbinol tartalmú élelmiszerekkel
•    Táplálék-kiegészítés antioxidánsokkal. Hallal vagy halolajjal, lenmaggal és kelkáposzta félékkel mint pl. brokkoli vagy kelbimbó stb.
•    Sport tevékenység
•    Túlsúly esetén súlycsökkentés
•    Alkoholfogyasztás mekkőzése

Referencia tartományok

2-hidroxiösztron: 2 – 33 ng/mg kreatinin    (vizelet)
16α-hidroxiösztron: 2 – 24 ng/mg kreatinin    (vizelet)
2/16 – arány:    1,5 – 6,0

Preanalitika és mintavétel – tesztszett

A mintavétel idejének a legalkalmasabb időpont az ún luteális fázis, vagyis a ciklus 15. – 25. napjai.