A pajzsmirigy alulműködésről másképpen

A szakmai anyag forrása: Dr.Alexander Haskell N.D.

Elöljáróban azonban néhány szó a pajzsmirigy működéséréről. A pajzsmirigy hormonok olyanok a szervezet számára, mint az üzemanyag a gépkocsik számára. Ha nincs vagy kevés van belőle, nem juthatunk el a célállomásra. Sejtjeink nem tudnak megfelelően működni, ha nem kapják meg a megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormont éspedig a T3-at, mert ez az egyetlen biológiailag aktív pajzsmirigy hormon.

Lássuk milyen is a pajzsmirigyet irányító kontrollmechanizmus. A TSH (tiroidstimuláló hormon) szekrécióját a hipotalamusz irányítja a TRH hormon (thyrotropin-releasing hormone) segítségével. ATRH hormon stimulálja a pajzsmirigyet a TSH hormon termelésére. A szomatosztatin, melyet szintén a hipotalamusz termel, pedig a TSH termelés csökkentését ill. leállítását  irányítja.

A TSH hormon szintje a vérben összefüggésben van a T4 és a T3 pajzsmirigy hormonok szintjével, vagyis ha a T4 ill. T3 hormonok szintje a vérben alacsony, a TSH termelés fokozódik, ha pedig a T4 és T3 szintje magas, akkor a TSH termelés lecsökken, vagy leáll.

Ha a fenti folyamat megfelelően működik, akkor a pajzsmirigy egészséges. Mi történik azonban, ha nem működik rendben?

Tekintse meg webshopunkban a célirányos laborvizsálati ajánlatainkat (kattintson az alábbi linkek valamelyikére):

Nő:

Férfi:

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködés tömör megfogalmazása az, hogy a szervezetünk nem jut elegendő T4 és T3 hormonhoz. A pajzsmirigy alulműködés néhány jellemző tünete:

 • Hideg érzet
 • Alacsony testhőmérséklet
 • Csökkent izzadás
 • Myxödéma (püffedt bőr főleg az arcon, szemhéjakon, kezeken, karokon)
 • Gyenge izomzat
 • Izomgörcsök ill. fájdalom
 • Fáradtság/kimerültség
 • Alacsony mozgásinger
 • Konstipáció (székrekedés)
 • Depresszió
 • Vékony, törékeny körmök
 • Durva, vastag haj
 • Hajhullás
 • Száraz, törékeny, viszketős bőr
 • Akne és bőrfertőzések
 • Sápadt bőr
 • Súlygyarapodás
 • Vízvisszatartás
 • Alacsony pulzusszám (kevesebb mint 60 percenként)
 • Szívremegés
 • Megváltozott hang (mélyebb, durvább)
 • Duzzadt nyelv
 • Abnormális vagy fájdalmas menstruáció
 • Gyengébb memória
 • Meggyengült gondolkodási képesség
 • Koncentráció képtelenség
 • Fejfájás
 • Lassú reflexek
 • Anémia (vérszegénység)
 • Étvágycsökkenés
 • Rövid, szaggatott lélegzet
 • Normálisnál nagyobb alvásigény
 • Csökkent libidó
 • Ingerlékenység, hangulatingadozás

Elsődleges alulműködés, amikor a hipofízis elegendő mennyiségű TSH-t termel, azonban a pajzsmirigy nem tud elegendő T4 és T3 hormont termelni. Az alulműködésnek ez a leggyakoribb oka. Másodlagos alulműködés, amikor maga a hipofizis nem tud elegendő TSH-t termelni és a pajzsmirigy hormonok szintje is alacsony. Harmadlagos alulműködés, amikor a probléma magában a hipotalamuszban van.

A pajzsmirigy alulműködés diagnosztizálása

A diagnosztika alapja egy vérből végzett vizsgálat, mely a pajzsmirigy hormonok vérbeli szintjét hivatott megállapítani. Sajnos a pajzsmirigy hormonok laboratóriumi vizsgálati értékeit gyakran félre interpretálják, melynek eredményeként emberek milliói nem értik, miért érzik magukat olyan kellemetlenül és nem kapnak megfelelő segítséget, amilyenre szükségük lenne.

Az igazság az, hogy a pajzsmirigy alulműködés nem alakul ki egy éjszaka alatt. Az elsődleges pajzsmirigy alulműködés évek, évtizedek alatt fejlődhet ki. Igen fontos lenne a megelőző folyamatok észlelése és megfelelő kezelése, hogy ne alakulhasson ki egy komolyabb pajzsmirigy betegség.

Megelégedhet-e az orvos a TSH ún. „normál” laboratóriumi értékével?

Kezdetben az orvosok diagnózisukat a tünetekre és a betegek panaszaira alapozták. A korai 60-as években vezették be aztán a TSH mérését a pajzsmirigy diagnosztikában, mely eleinte megzavarta az orvosokat, mert a TSH nyilvánvalóan hypothyroid esetben is a normál tartományban volt.

A TSH referencia tartományai az évek során egyre közeledtek, mert kiderült, hogy ún. normál értékek ellenére az alulműködés tünetei továbbra is jelentkeztek. Eleinte a felső határ 5,5 volt, majd 4,5 lett (Magyarországon még ma is e körül van!) azonban még ez az érték is túlságosan magas. Az Amerikai Klinikai Endokrinológiai Társaság már 2002-ben javasolta a TSH referencia értékek 0,3 – 3,0 közé való beállítását. Ez a változtatás emberek millióinál, kiknél korábban normál értékeket állapítottak meg, derülhet ki, hogy valójában elsődleges pajzsmirigy alulműködésük van.

A pajzsmirigy alulműködés diagnózisa igen gyakran „fekete vagy fehér”, van vagy nincs. Ezen megállapítások alapja a laboratóriumi teszt, mely szerint az eredmény tartományon belül van vagy kívül.

A gyakorlatban, ha az orvosok csupán a TSH értékei alapján diagnosztizálnak, emberek ezreinél állítanak fel téves diagnózist és maradhat el a hipothyreózis megállapítása.

A T4 hormon elégtelen átalakulása T3-á

Az elégtelen átalakulás a második oka az alulműködésnek. Emlékezzünk, a T4 csupán egybiológiailag inaktív hormon, melynek át kell alakulnia az aktív T3 hormonná úgy, hogy a dejodináz enzim segítségével a T4 hormon egy jód atomot elveszít. Amennyiben ez nem történik meg megfelelően, a beteg T3 szintje alacsony marad.

Ugyan ez igaz arra az esetre is, ha a pajzsmirigy alulműködésének kezelésére a beteg T4 tartalmú gyógyszert kap. Mivel ebben az esetben is T4 kerül bevitelre, melynél szintén  nem történik meg a dejodináció továbbra is megmaradnak az alulműködés tünetei.

Autoimmun pajzsmirigy betegség (AITD)

Az autoimmun pajzsmirigy betegség a harmadik oka a pajzsmirigy alulműködésnek.

Számos oka lehet a betegségnek. Egyik ilyen a virális ill. bakteriális ok, a másik pedig az, ha a pajzsmirigy szöveten belül túl sok hidrogén peroxid termelődik.

A hidrogén peroxid normális esetben a pajzsmirigy hormonok termeléséhez szükséges, melyet a TSH szabályoz. Az állandóan magas TSH egyre több hidrogén peroxid termelését stimulálja, amit a pajzsmirigy már nem képes feldolgozni így a sok H2O2, ha nincs elegendő antioxidáns, gyulladásos folyamatot indít el a pajzsmirigyben, mely tönkre teszi a pajzsmirigy szövetállományát. Az immunrendszer fehérvérsejtjei megtámadják ezeket a leromlott sejteket és így kialakul az autoimmun folyamat.

Kevés T3 hormon kötődik a sejtekben lévő receptorokhoz

Ez a negyedik oka a pajzsmirigy alulműködésnek. Ha az aktív T3 hormon megfelelően dokkolni tud a sejtekben lévő kötőhelyekre (receptorokra), akkor fokozza az anyagcserét, az energiatermelést a sejten belül, ha nem tud kötődni, akkor redukálódik a sejt aktivitása. Itt egy protein komplexről beszélünk, mely három részből tevődik össze. Ha egy összetevő is hiányzik, akkor a komplex nem áll össze. Az egyik ilyen összetevő az A vitamin, a másik a D vitamin. Bármelyik is hiányzik alulműködést eredményez.

Túl sok a kötött hormon

Ismert tény, hogy a vérben a hormonok részben kötött, részben szabad állapotban keringenek.

Amennyiben valakinél a szükségesnél több hormon van kötött állapotban, akkor nála alulműködési tünetek keletkeznek.

Ilyen a pajzsmirigy hormon megkötő fehérje a thyroid megkötő globulin a TBG. A TBG a májban termelődik, mely termelődés fokozódik, ha az ösztrogén szintek megemelkednek. Ez keletkezhet fogamzásgátlók használata, környezeti mérgek (xenoösztrogének) stb.révén. Okozhatja azonban a máj funkció zavara is, más néven a máj korlátozott metabolizációs képessége (máj méregtelenítés fontossága!!!)

 A szükséges pajzsmirigy hormon mennyiségének biztosítása érdekében ilyenkor rendkívül fontos az ösztrogén szint csökkentése. Leghatásosabb eszköze ennek a folyamatnak a természetes progeszteron, mely képes ellensúlyozni az ösztrogén negatív hatásait, mint pl. a magas TBG szint kialakulása.

Az ösztrogén és progeszteron hormonok egymáshoz mért helyes aránya (ösztrogén/progeszteron = 1 : 200) egy egyszerű és könnyű, nyálból végzett, vizsgálattal megállapítható, mely a Laborexpress Kft-től megrendelhető.

Környezeti hatások

Külső környezeti hatások

A II. világháború óta mintegy 100.000 kémiai vegyületet hoztak létre, melyeknek mindössze 8 %-t vizsgálták meg toxicitásra. A háztartásban, a kozmetikában, az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, a mezőgazdaságban stb. igen nagy számban alkalmaznak ezekből a vegyi anyagokból. Azt tudni kell, hogy ezek a kemikáliák igen nagy számban képesek a hormonális rendszerünk normális működésébe beleavatkozni, így a pajzsmirigy működésébe is többi között azáltal is, hogy jódhiányt okoznak A jód esszenciálisan fontos a pajzsmirigy normális működéséhez.

A jód az ún. halogének csoportjába tartozik, mint a bróm, fluor és a klór. Ha bármilyen oknál fogva jódhiány keletkezik a szervezetünkben ezen többi halogén foglalja el a pajzsmirigy jódreceptorait és okoznak ezáltal alulműködést és sok egyéb problémát. A megoldás ebben az esetben az, ha a beteg nagy dózisú jódpótlással kiszorítja a káros halogéneket a pajzsmirigy sejtjeiből.

A másik komoly külső környezeti hatás a napfény hiánya és ebből következően a D vitamin hiány, mely letargiát és depressziót okoz. Ennek a kapcsolata a pajzsmirigy hormonokhoz abból ered, hogy a T3 hormont az agyi szövetekbe juttató enzim D vitamin hiányában részben inaktívvá válik. Az a feltételezés, hogy a T3 hormonnak közvetlen hatása van az agyi neurotranszmitterek metabolizmusára és szabályozására.

A csökkent napfény mennyisége csökkenti a D vitamin termelését is, mely D vitamin hiány rontja a T3 hormon kötődését a sejtreceptorokhoz.

Belső környezeti hatások

A vékony- és vastagbél ökológiája jelentős befolyással van egészségünkre. Ennek az ökológiának fontos része a hasznos baktériumok milliárdjai, melyek fontos B vitaminokat termelnek és megvédenek a káros baktériumok, paraziták és gombák hatásaitól. A baktérium flóránk segíti a jód felszívódását táplálékunkból és rebszorbálását, mely folyamatosan kering gyomrunkban antiszeptikus hatását kifejtve.

Tápanyaghiány

A pajzsmirigy hormonok termeléséhez, metabolizációjához és hasznosulásához számos tápanyagra van szükség. Ezek közül is a legfontosabb az A vitamin. Az A vitamin hiány hatására a TSH nem megfelelően reagál a vérben cirkuláló pajzsmirigy hormonokra. Az A vitamin hatással van a TSH termelésre és a T4 – T3 konverziójára.

Reverz T3

A reverz T3 tulajdonképpen a sejtekben lévő receptorokhoz való kötődés témaköréhez tartozik, azonban fajsúlyossága miatt kiemelten szükséges megemlíteni.

Mi is a reverz T3?

A T3 pajzsmirigy hormon lényegében a T3 hormon tükörképe és gyakorlatilag biológiailag inaktív. Az ortodox orvoslás ennek megfelelően a pajzsmirigy vizsgálatból teljesen kizárta.

Az utóbbi években azonban ismételten a figyelem középpontjába került, ugyanis számos tanulmány foglalkozott a témával és megállapítást nyert, hogy inaktív mivolta ellenére komoly alulműködési zavarokat képes a pajzsmirigyben okozni.

Hogyan is teszi ezt?

Tekintettel arra, hogy kötődni képes a sejtek T3 receptoraihoz, így ha túl sok van belőle, el tudja foglalni a T3 kötőhelyeit. Ennek az a következménye, hogy a T3 hormon nem tud bejutni a sejtekbe, nem tudja a megfelelő információkat bejuttatni, ezáltal alulműködési folyamatokat indít el. A dolog érdekessége az, hogy a laborértékek ezzel együtt is „normál” értékeket mutathatnak.

Hogyan keletkezik?

A T3 hormon a T4 hormonból keletkezik azáltal, hogy egy enzimatikus folyamat a 4 jódatomból egyet levág. Hibás enzimatikus folyamat hatására azonban egy másik jódatom levágására kerülhet sor és így keletkezik a reverz T3.

Oka lehet krónikus fertőzés, de lehet egy kezdődő mellékvese kifáradás, amikor is a mellékvese igyekszik az rT3 termelésének fokozásával az anyagcserét lelassítani.

A reverz T3 laboratóriumi mérése még nem része a rutin vizsgálatoknak gyakorlatilag Európában sem, de Magyarországon sem. Néhány európai nagy magán labor felvette a vizsgálati palettájára éppen annak köszönhetően, hogy a reverz T3 értékének jelentősége egyre inkább felismerésre kerül.Egyik ilyen orvosi laboratórium a németországi GANZIMMUN DIAGNOSTICS AG, mely labor magyarországi képviseletét cégünk, a Laborexpress Kft. látja el.

Ennek köszönhetően egyre növekvő számban készülnek reverz T3-ra irányuló vizsgálatok. Az elkészült vizsgálatok statisztikája alapján egyre inkább kirajzolódni látszik  az a tény, hogy sokkal nagyobb mértékben okozója a reverz T3 a pajzsmirigy alulműködéseknek mint azt a hivatalos orvosi vélemények kommunikálják. E szerint a pajzsmirigy alulműködésben szenvedők talán 1 %-nál fordulhat elő, míg vizsgálataink statisztikája szerint ez az arány eléri akár a 60 %-ot is.

Ezen eredmények azt a véleményt támasztják alá, hogy óriási számú kezeletlen pajzsmirigy beteg él a világban (Magyarországon is) amiatt, hogy ezt a diagnosztikai lépést nem veszik figyelembe.

Fontos feladatunknak tekintjük embertársainkat megismertetni ezzel a diagnosztikai eljárással annak érdekében, hogy minél teljesebb körű kivizsgálásban legyen részük és ennek köszönhetően kezelésük is a lehető legteljesebb legyen.