Ösztrogéndominancia a férfiaknál

Mivel az ösztrogéndominancia természeténél fogva inkább női probléma, érintheti a férfiakat is. Az ösztrogén férfiaknál a herében, a mellékvesében és a zsírszövetekben termelődik. A tesztoszteron egy része is ösztrogénné alakul át. Progeszteron is termelődik a férfiak szervezetében. Szintje általában 60 vagy 70 éves korukig nagyjából azonos marad. Ha az ösztrogénszint a progeszteronhoz viszonyítva túl magas, a férfiaknál is kialakulhat ösztrogén dominancia. Ez az egyensúlyi zavar kialakulhat, mint a nőknél, belső okok, vagy akár külső faktorok mint pl. ösztrogén a táplálékban vagy a sörben (komló) miatt is. A környezetünkben mind nagyobb mértékben megjelenő xenoösztrogének, pl. a műanyagokban, számos esetben ösztrogéndominanciát válthatnak ki a férfiaknál is.

A férfi ösztrogén dominancia tipikus tünetei:

  • A mellek megnövekedése
  • Kerek has
  • Csökkent bajusznövekedés

A férfiaknál a tesztoszteron szint játsza a legfontosabb szerepet összhangban a nemi hormonokkal. A tesztoszteron rengeteg ösztrogénnel szemben képes hatni ugyan úgy, mint a progeszteron rengeteg ösztrogént egyenlít ki. Krónikus betegségeknél gyakran tesztoszteron hiányról lehet szó. A korral együtt járó progeszteronszint csökkenés is magával vonhat tesztoszteronszint csökkenést. A tesztoszteron hiány pedíg a többi között ösztrogéndominanciát válthat ki. Lehetnek azonban saját egyéni hatásai is. A tesztoszteron szint csökkenésével párhuzamosan viszont megemelkedik a dihidrotesztoszteron szint. A dihidrotsztoszteron rokona a tesztoszteronnak, azonban hatása sokkal agresszívabb. Lehetséges, hogy egy túl magas dihidrotesztoszteron szint fokozza a prosztatarák kialakulásának lehetőségét.

A tesztoszteron hiány még további tüneteket is kiválthat, mint:

  • Csontritkulás
  • Prosztata megnagyobbodás

Progeszteronkezelés férfiaknál

Az ösztrogéndominancia kezelése lényegében ugyanúgy történhet mint a nőknél. A természetes progeszteronnal való kezelés is lehetséges. A férfiak azonban rendre kevesebb progeszteron mennyiséggel is érhetnek el eredményt mint a nők. A férfiaknál nem kell a kezelést ciklusonként két-három hétre korlátozni, hiszen a férfiak szervezete nincs alárendelve menstruációs ciklusoknak. Mégis értelmes lehet havonta néhány napra szüneteltetni a progeszteronkezelést. Ez alatt az idő alatt a receptorok kipihenik magukat és végül a progeszteron ismét hatékonyabban képes kifejteni hatását. A további kezelési lehetőségek is, melyekről a következő fejezetekben bővebben szó lesz, a férfiak segítségére lehetnek a hormonegyensúly helyreállíításában.

Környezeti tényezők is nagyban befolyásolják a prosztata daganat kialakulását. A napi közepes zsírfelvétel szorosan viszonyul a prosztata daganat okozta halálozási arányhoz. Ez ahhoz vezetett, hogy a vérszérumban meglévő androgénhormonok mechanizmusait, szabadgyököket, gyulladásokat okozó metabolitokat vagy növekedési faktorokat keressenek. A folyamatokra kedvező hatást fejtenek ki a karotinoidok, omega 3 zsírsavak, E vitamin, D vitamin, szelén, bizonyos szója proteinek és fitoszterolok és más zöldségnövények összetevői mint pl. polifenolok a zöldteában és a borban.

JÓ TUDNI!

Omega 3 zsírsav

A férfiaknál végzett epidemiológiai tanulmányok egész sora igazolja, hogy a tenger gyümölcseinek rendszeres fogyasztása (mint. Pl. eszkimóknál) a prosztata rák rizikóját csökkenti.

Karotionidok

A karotionidok hatékony zsírban oldódó antioxidánsok. A licopin mely elsősorban a paradicsomban fordul elő a leghatékonyabb szabadgyökfogó a karotionidok között. Gátolja a jó és rosszindulatú epithel sejtek növekedését.

E vitamin

Az E vitamin szintén egy erős zsírban oldódó szabadgyök fogó, mely azáltal akadályozza a prosztatadaganatok növekedését, fékezi a sejtciklust és a programozott sejthalál indukcióját és védi a foszfolipideket és ezáltal különösen a telítettlen zsírsavakat a sejtmembránban az oxidációtól.

Szelén

A szelén egy eszenciális nyomelem. A rákbetegségekben a kemoprotektív szerepe széles körben ismert. 1996-ban végzett kísérlet során 1312 beteget 4 éven keresztül napi 200 ug szelénnel kezeltek. Különösen tüdő, bél és prosztata daganatok esetében a sejtburjánzás foka csökkenést mutatott.

D vitamin

Klinikai vizsgálatok bebizonyították a szervezet alacsony D vitamin szintje jelentős mértékben megemeli a prosztata és vastagbéldaganatok rizikóját. A népesség D vitamin ellátottságának javításával nagymértékben csökkenthető a rákos megbetegedések kialakulása és a halálozási arány.