Ösztrogéndominancia tünetei

Komplex tünetek

PMS – premenstruális szindróma

A nők több mint a fele szenved többé kevésbé erős premenstruális szindrómától (PMS).Különösen a harmincon felüliek érintettek leginkább. Mint ahogy a neve is mutatja, premenstruális szindróma esetén, a menstruációs vérzés előtt egészségügyi problémák nagy száma jelentkezik (pre=előtt, menstruációs=utalás a havi vérzésre, szindróma=betegségkép számos tünettel).

Egyes nők esetében a havi vérzést megelőző néhány napban jelentkezik tünet, mások akár két héten, vagy többön át is szenvednek különböző tünetektől. Az idő előrehaladtával rendszerint ez az idő is hosszabbodik

Tünetek PMS esetén

PMS esetén akár száz körüli különböző tünet is jelentkezhet. A premenstruális szindróma tünetei lényegében hasonlóak az ösztrogéndominancia tüneteihez.

Miután ez utóbbit már részletesen felsoroltuk, nem kívánjuk mindegyik PMS-szimptómát részletezni. Laborvizsgálati javaslat

A premenstruális szindróma tipikus panaszai:

 • Ingerlékenység, hangulatváltozások
 • Migrén – fejfájás
 • Érzékenyen megduzzadt mellek
 • Hastájéki vízvisszatartás miatti súlynövekedés
 • Édesség iránti mohó vágy
 • Fáradékonyság

A PMS okai

A PMS pontos okait részletesen még nem sikerül felderíteni. Számos dolog azonban arra enged következtetni, hogy a PMS kialakulásában legnagyobb szerepe az ösztrogéndominanciának van. A PMS egyéb lehetséges okai egyben az ösztrogénominancia okai között is szerepelnek, így együttes okokról is beszélhetünk. A következő tényezőket tekinthetjük a premenstruális szindróma lehetséges okaként:

 • Ösztrogéndominancia
 • Progeszteronhiány
 • Genetikai faktorok
 • Tüszőrepedés nélküli ciklusok
 • Emocionális stressz
 • Táplálkozási hiányosságok
 • Vitamin- és nyomelemhiány
 • Erős túlsúly
 • Mozgáshiány
 • Évszaktól függő fényhiány
 • A havi ritmus problémái

A havi ritmus integrálása a mindennapi életbe

A PMS-sel kapcsolatban említett okok egyúttal az ösztrogén dominancia okai is egyben. A havi ritmus azonban különleges szerepet játszik és különösen az a nehézség ami a beillesztését jelenti a mindennapokba. Manapság a nőktől is mint a férfiaktól elvárják a folytonos teljesítőképességet és aktivitást. Leginkább csak hétvégén vagy az éves szabadság idején van lehetőség némi kikapcsolódásra. A nőknek azonban van egy belső ritmusa, mely némiképp a holdciklusoknak felel meg. Ez a ritmus, a hormonok segítségével, a testben és a lélekben manifesztálódik. A havi vérzés után minden a növekedésre áll be. A tüsző el kezdi a pete érlelését. A méhnyálkahártya is elkezd lassan növekedni. Ez a szakasz a tavaszhoz és a korai nyárhoz hasonlítható, amikor minden éledezik és nagy az életöröm. Ez az időszak leginkább a növekvő holdhoz hasonlítható. Ebben az időszakban a nők különösen aktívak és jó a teljesítőképességük. Kevésbé hajlamosak ilyenkor a panaszkodásra. A havi ciklus tetőpontja a tüszőrepedés. Ez megfelel a teliholdnak vagy a nyár csúcspontjának. A termékenység és a libidó is ekkor éri el a csúcspontját. Tüszőrepedés után a szervezet felkészül , hogy egy terhességi állapotot éljen át vagy egy vérzéssel lezárja a havi ciklust. Mindkét esetben indokoltnak látszik egy kicsit befelé fordulni és erőt gyűjteni. Az évszakokat tekintve ez a fázis az ősznek és a fogyó holdnak felel meg. Ősszel az aktivitás is alább hagy a természetben és az ember is inkább befelé húzódik. Meleg vacsorák és játékos esték a családdal igazán jól illenek ebbe a fázisba. A havi vérzés végül is a télnek vagy az újholdnak felel meg. A visszahúzódás ebben az időszakban különösen erősen kifejeződésre jut.

Számos természeti népnél korábban szokás volt, hogy a nők havi ciklusuk idején egy külön kalyibába húzódtak vissza. Teljesen magukba zárkóztak és csak maguknak voltak. A távol a napi kötelességtől élték a maguk zárt életét Manapság minden nőtől elvárják, hogy minden pillanatban rendelkezésre álljon és egyenletesen, gyorsan és hatékonyan működjön. Egy havonta ismétlődő visszahúzódást sem a munkaadó, de még a család sem tolerálna. Ez a folyamatos teljesítési kényszer sok nőnél premenstruális szindrómához vezet.

A nők vagy nem hallgathatnak vagy nem akarnak szervezetük ritmusára figyelni és ezért testük és lelkük számos panaszt okozó tünettel tiltakozik. Így aztán ezek a tünetek bizonyos mértékig mégis kikényszerítik, hogy a nő valamelyest visszahúzódjon. A PMS nehezebb eseteiben a nő már gyakorlatilag egyáltalán nem munkaképes. A premenstruális szindróma így éri el azt, amit az egészséges állapotban lévő nő nem akart magának megengedni. Az ár azonban igen magas hiszen a PMS - tünetek esetenként igen kellemetlenek lehetnek.

Sok esetben a PMS jelentősen enyhíthető, ha sikerül egy nőnek a havi cilus által okozott teljesítmény-ingadozásokat a mindennapi életébe beépíteni.

Változókor – klimaktérium – menopauza

Azok a nők is, akik fiatalabb éveikben nem szenvedtek az ösztrogéndominanciától, a változókor kezdetekor biztos, hogy találkozni fognak vele. Sok nő esetében az ösztrogéndominancia problematikája messze a menopauzán túl is elnyúlik, egy olyan életkorba, amelyben általában inkább az ösztrogén- hiányt tételezik fel. A változókor több fázisra tagozódik, melyek minden nő esetében különböző módon futnak le. Sok nő problémamentesen éli meg a változókort, egyeseknél enyhébb tünetek jelentkeznek míg mások egészségét egészen masszívan érinti. Laborvizsgálati javaslat

Premenopauza

A premenopauza a változókor előszobája. Gyakran már a 40-es évekkel megkezdődik és több éven át is áthúzódhat. A premenopauza gyakran alattomosankezdődik. Figyelmes megfigyelők akár már 35 éves korban észlelhetnek magukon premenopauzális tüneteket. Számos tünet, mely az életet 35 évesen megkeseríti, a premenopauzával hozható összefüggésbe.. Bár ritkán tulajdonítják annak, ugyanis sok nőgyógyász ódzkodik ilyen korán változókorról beszélni. Ennek az az eredménye, hogy sok 40 körüli nő nem érti, mitől beteg. Vándorolnak egyik orvostól a másikig és nem ritkán akár kórházba is kerülnek, holott ők „csak” hormonális kiegyensúlyozatlanságtól szenvednek. A premenopauza során a petefészek teljesítőképessége fokozatosan alább hagy. Nem mindegyik ciklust koronázza tüszőrepedés.

Ha a tüszőrepedés kimarad a progeszteron termelés is alig folyik. Ez ösztrogéndominanciához vezet, mely hónapról hónapra erősödhet. A premenopauza tünetei ezért nagyban megfelelnek az öszrogéndominancia tüneteinek, pl. ingerlékenység, haspuffadás, mohóság, mellfeszülés, cikluszavarok stb. Ehhez jönnek még a hőhullámok, melyek tipikus tünetei a változókornak. Nők, akik korábban is szenvedtek PMS-ben, a premenopauzát egy tartós PMS-állapotnak érzékelik. Nők, akiknél korábban nem voltak hormonális problémák, ilyesztő módon hirtelen esnek át a tüneteken. Akadnak ugyanakkor nők szép számmal, akik a premenopauzát minden tünet nélkül élik át úgy, hogy nem is sejtik, már a változókorban vannak. A premenopauza különböző időtartamú lehet. Egyesek egyáltalán nem észlelik, mások talán egy csak évig, míg megint mások akár tíz éven át is szenvednek tőle. Mivel a premenopauza idején a progeszteron hiány és ezzel együtt az ösztrogén dominancia okozza leginkább a problémákat, a kezelés iránya is az ösztrogéndominancia kezelése kell,hogy legyen. Ez a kezelés természetes gyógymódokból, táplálkozásból, mozgásból és értelemszerűen természetes progeszteronból áll.

Perimenopauza

Az utolsó havivérzés körüli fázist nevezzük perimenopauzának. Általában kb. két évig tart. A perimenopauza alattomosan kifejlődhet a premenopauzából is vagy alattomosan lappanghat alatta. Ebben a fázisban gyakran igen intenzív tünetek jelentkezhetnek. A havi vérzések rendszertelenekké válnak. Az egyes vérzések közötti szünetek hossza elnyúlhatnak. A progeszteron termelődés csökkenése mellett ebben az időszakban az ösztrogén termelés alább hagy. Az alacsonyabb ösztrogénszint ellenére is kialakulhat az ösztrogén dominancia.

Ez akkor következik be, ha a progeszteron szint még alacsonyabb az ösztrogénhez viszonyítva. Ebben az esetben az érintett egyszerre szenved az ösztrogén hiány és az ösztrogéndominancia tüneteitől. Ez nyilván kissé paradoxnak hangzik, de valójában logikus, ha meggondoljuk, hogy az ösztrogéndominancianál nem egy magasabb ösztrogén szintről beszélünk, hanem arról, hogy a progeszteronhoz viszonyítvan van sok belőle. A perimenopauza idején rendszerint a hőhullámok felerősödnek. Sok nőnél intenzívebb lesz az izzadás és alvászavarok lépnek fel. A premenopauza minden egyébb tünete továbbra is jelentkezik vagy felerősödik. A változókor ezen szakasza is lehet panaszmentes. A tünettel élő nőknél azok megnyilvánulása különböző erősségű lehet és különböző lefolyású is. A perimenopauza folyamán alkalmazott természetes gyógymódok és a természetes progeszteron bőségesen elegendőek. Némely nőnek azonban szüksége van kiegészítő kezelésre természetes ösztrogénekkel, leginkább kis adagú ösztriollal, mely megfelel a szervezet saját ösztrogénjénk. A perimanopauza során fitoösztrogének is segíthetnek

Menopauza

A menopauza lényegében az utolsó havi vérzés időpontja. Természetesen ekkor még nem tudható, hogy ez az utolsó. Csupán ezt követő egy év múlva lehetünk biztosak abban, hogy a vérzések ideje elmúlt. Fél, egy év eltérés a perimenopauza során normális lehet. Ezután akár újra jelentkezhetnek rendszeres vérzések. A menopauza időben a perimenopauza közepén van, hiszen definíciója szerint az utolsó vérzést megelőző egy évtől az azt követő egy évig terjed. Az ipari országokban élő nők esetében tehát az utolsó vérzés úgy 52 éves kor körül következik be. Bár már 40 körül is bekövetkezhet, csak ilyenkor korai menopauzának hívjuk.

Mivel gyakorlatilag az egész változókort menopauzának szoktuk mondani, így zavar keletkezik annak meghatározásában, hogy mit is jelent a menopauza kezdete. Végül is a tulajdonképpeni menopauzát, tehát az utolsó havi vérzést, a változókor néhány éve megelőzi.

Tehát annak elfogadása, hogy a változókor az 52. életév környékén kezdődik tulajdonképpen hibás állítás, ugyanis átlagosan ebben a korban a változókor a legtöbb nőnél éppen a tetőpontján van.

Posztmenopauza

A posztmenopauza az utolsó vérzést követő időszak. Mivel azonban az utolsó vérzést követően legalább egy évet várni kell annak érdekében, hogy kiderüljön tényleg az volt az utolsó, már javában egy éve a posztmenopauzás időszakban vagyunk. Ez a fázis mintegy két évig tart. A szexuál hormonok termelődése mindinkább alább hagy. A szervezet lassanként hozzászokik az új hormon egyensúlyhoz. A petefészekben már nem termelődik ösztrogén és progeszteron.. A zsírsejtekben és a mellékvesében azonban szerényebb mértékben még termelődik mindkettő hormon. Ösztrogén dominancia viszont még a posztmenopazában is kialakulhat, holott az ösztrogénszint leggyakrabban már igen alacsony. A posztmenopauzában azonban igen gyakran alkalmaznak mesterséges ösztrogéneket a csontritkulás elkerülése érdekében. Csontritkulás megelőzésére viszont a progeszteron gyakran inkább alkalmasabb, hiszen a progeszteron a csontsejtek építésében segít. Az ösztrogén csupán fékezi a csontlebontást és azt is csupán néhány évig. Éppen ezért egy progeszteron kezelésnek a változókort követően is van értelme.

Lelki tünetek
 A depresszió keletkezését az ösztrogéndominancia fokozhatja. Természetesen a depressziónak nem az ösztrogéndominancia az egyetlen okozója. Sok egyéb faktor együtthatása is szükséges míg a depresszió kialakul. Az egyik ilyen faktor lehet az ösztrogéndominancia és, ha ezen kívül más okok is fennállnak, úgy mint indulatosság, stressz, traumatikus élmények, akkor az ösztrogéndominancia a meghatározó faktor, mely az enyhe hangulati ingadozásokból igazi depressziót képes létrehozni. Laborvizsgálati javaslat
Ingerlékenység
Számtalan nő ismeri és fél tőle: hónapról hónapra megszállja őt a méreg és az ingerlékenység érzése. Már apróságok kiborítják és igen gyakran síráshoz is vezet. Az érintett nők férjei és társai saját bőrükön ismerik ezt a jelenséget. Csak rázzák a fejüket és azt gondolják magukban: már megint. Laborvitsgálati javaslat

Ingerlékenység premenstruális szindróma esetén

Az elkövetkezendő napokban az ingerlékeny nők megkapják a ciklusukat. A rosszkedv beszédes jel, amire relatíve jól lehet hagyarkozni. Mivel az ingerlékenység mindig pontosan röviddel a vérzés előtt jelenik meg, nevezzük ezt a jelenséget premenstruális szindrómának (PMS) Az ingerlékenységgel együtt sokszor még fejfájás, kellemetlen közérzet és mellfeszülés is megjelenik.

Ingerlékenység a változókorban

A változókor kezdetén számos nő szenved az ingerlékenységtől, gyakran akár az egész hónap folyamán. A rossz közérzet már nemcsak a havi vérzést megelőző néhány napra jelenik meg, hanem szinte állandósulttá válik.

Az ösztrogéndominancia mint az ingerlékenység oka

Az érzékeny hangulat szoros összefüggésben van az ösztrogéndominanciával. Túl kevés progeszteron van a szervezetben, hogy ellensúlyozza ezt a hangulatot. Amennyiben sikerül a hormonháztartást kiegyensúlyozni, úgy eltűnhet az ingerlékenység. Egy sárkányból ismét barátságos ember válhat, akivel szívesen van együtt az ember. Nemcsak az érintett profitálhat belőle, hanem a környezete is, ha az ösztrogéndominanciát sikeresen kezelni tudjuk.

Hangulatváltozások
Ösztrogéndominanciánál nemcsak ingerlékenységről, hanem gyakran hangulatváltozásról is. Egyik pillanatban még remek a hangulat, de valami megmagyarázhatatlan ok miatt a következő percben ránk száll egy mély szomorúság. Majd ezt követi harag és különböző hangulati változások, melyek igazi okát gyakran alig lehet megtalálni. Ilyen hangulatváltozások tipikus jelei egy kiegyensúlyozatlan hormonháztartásnak. Gyakran a hangulatváltozás szinte együtt változik az éppen aktuális hormonállapottal. Nőknél, akik ösztrogéndominanciától szenvednek, a gyakori hangulatváltozás az általános panaszképhez tartozik. A hangulati kiegyensúlyozottság ismételt helyre állításához mindenek előtt az ösztrogéndominanciát kell kezelni. Vannak természetesen további lehetőségek is egy kiegyensúlyozott hangulati állapot helyreállítására. Legfontosabb persze egy feszültség mentes életritmus. Akit sok stresszhatás ér sokkal inkább ki van téve a hangulati változásoknak. Biztosítson magának, ahányszor csak lehetséges, néhány egészen nyugodt órát, időt amelyben elkényeztetheti magát úgy, ahogyan csak szereti. Fontos az elegendő és rendszeres alvás. Csak aki eleget aludt, képes a mindennapok kihívásainak teljes erővel megfelelni. Laborvizsgálati javaslat
Depresszió

Amikor valaki PMS-től vagy változókori tünetektől szenved, gyakran csatlakozik hozzá enyhe depresszív hangulatváltozás. Gyakran csak mint energia hiány jelentkezik. Ennek persze még sokáig nem kell kezelést igénylő depressziónak lennie, mégis az életet ez a ködös hangulat képes jelentősen befolyásolni. Éppen ezért fontos az ösztrogén dominanciát gondosan kezelni. Sok könnyebb depressziót ezzel akár el is lehet tüntetni. Nehezebb esetekben természetesen a depressziót fő megbetegedési állapotként kell kezelni. Ehhez igen jól illenek pszichoterpeutikus kezelések és számos gyógyszer is rendelkezésre áll. Szerotonin csökkentők esetében fontos, hogy csak orvosi felügyelet mellett kerüljön sor szedésükre. Így mindenek előtt a kezelés megkezdésekor az erőnlét gyorsabban regenerálódhat mind a hangulat és így a szuicidveszély megnövekedhet.

A depresszió enyhébb és közepes fokozatát a természetgyógyászat eszközeivel is jól kézben tarthatjuk. A depresszió ellen a leginkább kutatott és bevált gyógynövény az orbáncfű. Az orbáncfű jótékony hatását már számos tanulmány igazolta. Más gyógyszer szedése esetén olvassuk el gondosan a betegtájékoztatót, ugyanis az orbáncfű egynémely gyógyszerrel kölcsönhatásban van. Laborvizsgálati javaslat

Félelmek
Az ösztrogéndominancia súlyos félelmeket válthat ki vagy erősíthet fel. Gyakran irracionális félelmekről van szó, melyeknél egyáltalán nem érthető, miért jelentkeznek. A változókorban természetesen jelentkeznek az öregedéssel összfüggő félelmek is. A küllem gyakran lényegesen kevésbé néz már ki fiatalosan, mindenek előtt azok a nők, akik igen csinosnak számítanak kénytelenek újra orientálódni a világban, főleg ha külsejük a számukra már nem a legjobb trumpf. A félelmek jelentkezhet pánikszerűen is, melyek minden előjel nélkül jelentkeznek. Az ösztrogéndominancia kezelésével legalább a félelmek hormonális felerősödését enyhíthetjük. Laborvizsgálati javaslat
 
Nyugtalanság
Az ösztrogéndominancia hatásaként sok nő szenved nyugtalanságtól. Ez a nyugtalanság nemritkán együtt jár az ingerlékenységgel és stresszérzésekkel. Gyakran álmatlanság is kapcsolódik a nyugtalansághoz. A változókorban a kidomborodó nyugtalanság a leggyakrabban hőhullámokkal együtt jelentkezik. Az érintettek gyakran először csak nyugtalanságot éreznek, majd egy leírhatatlan hőhullám jelentkezik belül, kényszert éreznek arra, hogy felugorjanak, össze-vissza futkossanak vagy akár agressziót is kifejtsenek. Az ösztrogéndominancia kezelése ilyen esetben akár a nyugtalanság eltünéséhez is vezethet. Laborvizsgálati javaslat

Neurológiai tünetek

Fejfájás – migrén
A fejfájásnak igen sok oka lehet. Nőknél a fejfájás kiváltója gyakran egy hormonális egyensúlytalanság lehet, kimondva ösztrogéndominancia. A fejfájásnak ez a formája felerősödve rendszeresen a havi ciklus környékén jelenik meg. Van akinél a vérzés előtt, másnál közben megint másnál pedig utána. A változókor kezdetén a hormonális eredetű fejfájások a ciklus bármely időpontjában felléphetnek. Az érintet egyszer csak azt veszi észre, hogy gyakrabban gyötrik a fejfájások. A fejfájások gyakorisága jelentősen csökkenhet, ha az ösztrogén dominanciát sikeresen kezelni tudjuk. Abban az esetben, ha egyéb tünet nincs  Laborvizsgálati javaslat
 
Koncentrációs zavarok
A koncentrációs nehézségek tipikus kísérő tünetei egy ösztrogéndominanciának. Gyakori, hogy képtelenek vagyunk a munkánkra megfelelően koncentrálni. Gondolatainkkal mindig máshol járunk, gyakran akkor is elkalandozunk, ha igyekszünk erősen koncentrálni. Ilyen esetben több idő szükséges a munka elvégzéséhez, mint rendesen. Az olvasás is nehezebb ilyenkor főleg, ha erősen igénybe vevő olvasmányról van szó. Ezek a koncentrációs zavarok egy ösztrogén dominancia tipikus tünetei. A kiegyensúlyozatlan hormonrendszer megnehezíti a tiszta gondolatokat és a koncentrálást. Az ösztrogéndominancia kezelése gyorsan ismét rendes mederbe terelheti gondolatainkat. Ha egyéb tünet nincs Laborvizsgálati javaslat.
 
Álmatlanság

Sok nő, aki ösztrogéndominanciában szenved, álmatlanságban is szenved. Ha korábban úgy is aludt mint egy medve, egyszerre csak éjszakánként sokáig fekszik nyitott szemmel, míg el nem tud aludni. Az alvás nyugtalan, többször felébred álmából.

Éjszaka közepén gyakran vannak alvásszünetek. Egyik pillanatban még jól aludtunk, de a következőben már újra ébren vagyunk és hánykolódunk egyik oldalunkról a másikra. Abban az esetben, ha egyéb tünet nics Laborvizsgálati javaslat.

Ha ilyen alvási szünetek egyre gyakrabban jelentkeznek, hasznos lehet, ha felkelünk és valami feszültségmentesítőt teszünk. Csupán, ha már eléggé fáradtak vagyunk, fekszünk le ismét aludni. Ez a felkelés fontos, mivel szervezetünk nem szokik hozzá, hogy éjszakánként álmatlanul hánykolódjon. Ilyen álmatlansági tünetek okozója lehet egy ösztrogéndominancia, aminek megfelelő kezelésével az álmatlanság is leküzdhető.

Természetesen az álmatlanságot számos más módon is enyhíteni lehet. Egy mély, pihentető alvás elérése érdekében a következőket kell betartani. Rendszeresség: lehetőség szerint mindig ugyan abban az időpontban térjünk nyugovóra. Szervezetünkben kialakul, hogy erre az időre kellően fáradt és alvásra kész legyen.

Elalvás előtti nyugalom: egy-két órával alvás előtt lehetőleg ne tegyünk semmi olyat, amely felizgatja idegrendszerünket. Izgalmas film éppúgy tabu mint egy nehéz témákról szóló beszélgetés. Az elalvás előtti könyvek se legyenek izgalmas tartalmuak.

Lefekvési rituálé: a test és a lélek alvásra való felkészítése érdekében hasznos lehet egy jól bevált „jó éjszakát” rituálé betartása.

Szédülékenység
Az ösztrogéndominancia gyakran okoz szédülékenységet. A szédülés az érintetteket bárhol elérheti és igen változatos érzéseket válthat ki. Néha egy ilyen szédülés szokatlan érzéseket kelthet, akár pánikérzésként is jelentkezhet a következő alkalommal. A szédülés jelentkezhet körforgás szerűen vagy oldalra húzóan, mindkettőnél az egyensúlyérzés sérül. Még ha egy pillanatnyi szédülés éppen semmi rosszat nem okoz, az esetek egyre gyakoribbá válása az életet már jelentősen befolyásolja. Már nem érezzük magunkat olyan biztosan a lábainkon és nemigen akarjuk elhagyni az otthonunkat. Az ösztrogéndominancia megfelelő kezelése sok esetben megszüntetheti a szédüléses eseteket. Laborvizsgálati javaslat
 
Emlékezési zavarok
Ijesztő lehet az a felismerés, hogy egyre gyakrabban a fontos dolgokat elfelejtünk. Bosszantó tud lenni, ha mindennapi, de fontos feladatokat elfelejtünk. Ez lehet a bevásárló cédula, amit otthon hagyunk, de lehet egy fontos találkozó elmulasztása is. Előfordulhat azonban az is, hogy valamilyen korábbi ismeretre nem tudunk visszanyúlni, holott pontosan tudjuk, hogy ezzel a tudással rendelkezünk. Gyakran olvassuk és halljuk, hogy az Alzheimer kór előretörőben van és, hogy a demencia milyen borzasztó lehet. Ha tehát ön nő és még 60 alatti, igen nagy a valószínűsége, hogy emlékezési zavarait az ösztrogéndominancia okozza. Az ösztrogéndominancia megfelelő kezelése révén javul az emlékezet és évtizedekkel fiatalabbnak érezzük magunkat. Laborvizsgálati javaslat

A szaporító szervek problémái

Mellfeszülés-mastopathia
A serdülő korból a nővé válás folyamatának kezdetén egy feszüléses fájdalom jelentkezik a leendő mellek helyén. Sok kislánynál ez a feszüléses érzés a pubertás kezdetének félreérthetetlen jele. Megindul a mellek növekedése. Miután a mellek már kifejlődtek ez a belső feszülés leggyakrabban elmúlik. Majd csak egy terhesség kezdetén jelentkezik újra, ugyanis a melleknek fel kell készülnie a tejtermelésre. Egyébként a mellfeszülés nem természetes. Sok nőnél azonban hónapról hónapra, röviddel ciklusuk kezdete előtt, megjelenik a mellfeszülés. Vannak nők, akik 40-es éveiken túl, szinte az egész hónap folyamán szenvednek a mellfeszüléstől. Azoknál a nőknél, akiknél fogamzásképes korban, folyamatosan jelentkeznek ezek a tünetek, részben a premenstrulás szindrómának tudhatjuk be. 35 éves kortól a tartós feszülések teljes bizonyossággal a kezdődő változókort jelzik, de jóval túl az 50-es éveken is jelentkezhetnek mellfeszülések. Mindegyik esetben a mellfeszülés az ösztrogéndominancia eredménye. A premenstruális szindrómában vagy a változókorban a mellfeszülés teljes megszüntetése azonban csak az ösztrogéndominancia mélyre ható kezelésével érhető el. Laborvizsgálati javaslat
 
Mellcsomók - fibrózusos mastopathia
A mellcsomók kialakulásáért is az ösztrogéndominancia lehet felelős. Itt lényegében jó indulatú mellcsomókról beszélünk, de a mellrákra való hajlam is felerősödhet. Amennyiben rendszeresen újraképződnek a jóindulatú csomók fájdalmas duzzanatokkal kísérve, akkor ezt fibrozusos mastopathianak nevezzük. A mellrák kizárása érdekében azokat a melleket, amelyek fibrozusos mastopathiaban érintettek, relatíve gyakran részben vagy teljesen eltávolítják. Az ilyen mellek progeszteron krémmel való külsőleges kezelés segítségével néhány hónapon belül teljesen meggyógyíthatók. Ezáltal a mellamputáció elkerülhetővé válik. Figyelem: egy már meglévő mellrák a progeszteronkrémmel természetesen sikeresen nem kezelhető, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz. Laborvizsgálati javasalt
 
Csökkent libidó
A libidó lecsökkenése különösen gyakori tünete az ösztrogéndomiunanciának. A hüvely nyálkahártyája száraz lesz és az érintetteknél alig jelentkezik az izgalmi állapot. Gyakran arra gondolnak, hogy talán baj van a partnerkapcsolattal vagy talán lelkileg betegek, mivel az izgalom várat magára. Eközben csupán arról van szó, hogy az ösztrogéndominancia erősen csökkenti a libidót. Az ösztrogéndominancia sikeres kezelése folytán a libidó szinte teljesen helyre áll magától. Laborvizsgálati javaslat
 
Tüszőrepedés nélküli ciklusok
Az ösztrogéndominancia igen gyakran okoz tüszőrepedés nélküli havi ciklusokat. Az ilyen hónapokat szokás anovulatórikus ciklusoknak is nevezni. Az ösztrogéndominancia, de gyakran más okok miatt is, mint pl.megnövekedett ACTH-szint (hypofizisbő származó hormon), stressz, hideg, depresszió, túlterheltség, baleset vagy mellékvese gyengeség miatt nem képes a tüsző kellően megérlelni a petét így a peteérés kimarad. Természetesen ilyen ciklusban nem lehet gyermeket foganni. Ezen kívül sárgatest sem képződik, minek következtében progeszteron sem termelődik, ugyanis a progeszteront legfőképpen a sárgatest termeli. Hiányzik a progeszteron, hogy kiegyensúlyozza az ösztrogént. Így felerősödik az ösztrogéndominancia. Az anovulatórikus ciklusok ezért tehát nem csak okozói de következményei is egyben az ösztrogén dominanciának. Ha a tüszőrepedés kimarad, gyakran cysta alakul ki a petefészekben. Ilyen cysta, ha nem fejlődik vissza, megakadályozhatja a következő hónapokban is a peteérést és tüszőrepedést. Az ösztrogéndominancia megfelelő kezelése vissza szoríthatja, vagy teljes egészében megszüntetheti a tüszőrepedés nélküli ciklusokat. A változókor kezdetére szinte teljesen normális, hogy tüszőrepedés nélküli ciklusok jelennek meg. Azonban egy ösztrogéndominancia kezelése még ebben az életszakaszban is eredményezhet újra rendszeres tüszőérést, tüszőrepedést. Egy napon azonban végleg elmarad ez a folyamat. Ez a változókor természete. Laborvizsgálati javaslat
 
Erős menstruációs vérzések
Az extrém erős menstruációs vérzések okozója igen gyakran az ösztrogéndominancia lehet. Bár más oka is lehet az erős vérzésnek, például mióma mégis, ha ezen más ok egyike sem áll fenn, az igen erős vérzések számos esetben az ösztrogéndominancia miatt alakulnak ki. Az extrém erős vérzések miatt még a lakást sem lehet elhagyni, mert gyakorlatilag semmilyen eszköz nem tudja megakadályozni a ruha esetleges átvérzését. Ha gyakran fordulnak elő az ilyen erős vérzések akár vashiány is kialakulhat. A vashiány gyengeséget, könnyebb elfertőződést és zavarokat okoz sebgyógyuláskor. Éppen ezért nagyon fontos a gondos kezelése. Az ösztrogéndominancia gondos kezelése által ezek az erős menstruációs vérzések megszűnnek. Eltarthat néhány hónapig, míg a kívánt hatás bekövetkezik, ezért türelemre van szükség. Laborvizsgálati javaslat
 
Hosszú menstruációs vérzések
Az ösztrogéndominancia következményei miatt, mint például petefészekciszták, extrém hosszú menstruációs vérzések alakulhatnak ki. Közben nem egy hét vérzésről van szó, hanem olyan vérzésekről, amelyek heteken, hónapokon át tartanak. Néha az érintetteknek az a benyomása, mintha a vérzés örökké tartana. Még ha az ilyen vérzéseknek számos oka is lehet, például mióma vagy rák, a legtöbb esetben mégis a petefészekciszta ösztrogéndominanciával kombinálva az igazi ok. A természetes progeszteron az ilyen vérzéseket sok esetben meg tudja állítani. A legtöbb nőgyógyász a tartós vérzésekre speciális gesztagéneket ír fel, amelyek gyakran sikeresen segítenek, azonban szemben a természetes progeszteronnal nagyságrenddel több mellékhatásuk van. Laborvizsgálati javaslat
 
Rövid menstruációs ciklusok
Ha a menstruációs ciklusok hossza inkább a három héthez mintsem a négyhez van közelebb, akkor annak a leggyakrabban a tüszőrepedés nélküli ciklus az oka. Tüszőrepedés nélkül nincs progeszterontermelés és ez folyamatosan azt az üzenetet küldi a szervezetnek, hogy vége ciklusnak. Ezért indul meg korábban a menstruációs vérzés. Nem minden elmaradt tüszőrepedés esetében ez a helyzet. A szervezet gyakran azt teszi, amit akar. A gyakori rövid menstruációs ciklusok mégis nyomatékosan arra utalnak, hogy az adott ciklusban nem lesz tüszőrepedés. Ilyen esetekben általában nem is termékeny az ember. Az ösztrogéndominancia gondos kezelése által igen gyakran újra elindul a tüszőrepedés, hosszabb ciklusok jönnek és a termékenység is helyre áll. Mindez természetesen csak a menopauzát megelőző időszakra érvényes. Laborvizsgálati javaslat
 
Különböző eredetű cikluszavarok
A menstruációs ciklus zavarai olyan sokrétűek, hogy egy könyvben leírni valamennyit szinte lehetetlen. Mindenekelőtt a változókorban a menstruációs ciklus végül is azt csinál, amit akar. A ciklusok rövidek vagy hosszúak, egy félévre teljesen kimaradnak és egészen váratlanul ismét visszatérnek. A vérzések lehetnek erősek, gyengék, rövidek vagy hosszúak. A változókorban lévő nők lényegében a ciklusaikra már nemigen hagyatkozhatnak. Ezek a zavarok részben az ösztrogéndominanciával függnek össze részben azonban természetes velejárói a változókornak. A szervezet lassanként a menstruációs időszak utáni életre rendezkedik be. Ha a cikluszavarok nem nyugtalanítóak vagy fájdalmasak, változókorban a cikluskáosz miatt nem kell aggodalmaskodni. Ezek a rendszertelenségek már a 30-as évek közepén megjelenhetnek. Ha már a 35. életév előtt kifejezetten rendszertelen ciklusok vannak, akkor az ösztrogén dominanciával függ össze. Az ösztrogéndominancia megfelelő kezelésével a rendszertelenségek eltűnnek. Amennyiben nem ez az eset áll fenn, kérjünk tanácsot orvosunktól. Laborvizsgálati javaslat
 
Petefészekciszták
A petefészekben minden hónapban több potenciális petesejt termelődik. Azonban csak egy érik meg közülük teljesen és lökődik ki. Lényegében ez a tüszőrepedés. A visszamaradó sárgatest ezt követően progeszteront termel, mely a többi között további petesejt megérését akadályozza meg. Egyes nőknél, mindenek előtt 35-ön túliaknál, mindeddig ismeretlen okból nem valósul meg teljesen a tüszőrepedés. A petesejt nem lökődik ki és ehelyett a tüsző mint egy hólyag felfúvódik. Ez egy kis petefészekciszta. Következményként progeszteron sem termelődik, ugyanis nem keletkezett sárgatest. Így egy progeszteron hiány és ösztrogén dominancia alakul ki. Egy tüszőrepedés nélküli ciklus már ösztrogén dominanciát hozhat létre. A legtöbb esetben a ciszta visszafejlődik. Gyakran azonban hónapokon át tovább nő a ciszta. Minden ciklusban a luteinizáló hormon (LH) hatással van a cisztára és további növekedésre serkenti. Egyre nagyobb lesz és különböző panaszokat okozhat. A ciszták átmérője leggyakrabban kb. négy centiméter, de egy narancsnál is nagyobbra nőhetnek. A nyomás, amit a ciszta a szövetre kifejt, fájdalmat okozhat a petefészek környékén. Néhány esetben ezek a ciszták szétpukkanak és tartalmukat a hasüregbe ürítik. Ez pillanatnyi szúró fájdalomhoz vezet. Ez a fájdalom néhány perctől akár több napig is eltarthat. Hasonló fájdalom jelentkezhet, amikor a szétpukkanó tüsző kissé vérzik. Egy kisebb ciszta szétpukkanása általában nem veszélyes, még ha fájdalmas is. A legtöbb esetben elég csupán a fájdalmat kezelni, ha kissé hosszan tart. Az alsó testtájékon jelentkező, tisztázatlan eredetű fájdalmak esetében a leggyorsabban fel kell keresni a szakorvost. A petefészekciszták nem ritka következménye egy ciklusos vérzés, mely már nem áll el. Több hónapon át tartó vérzéshez vezethet. Petefészekcisztával küzdő nő általában átmenetileg terméketlen, mert ebben az időszakban nincs tüszőrepedés. Petefészekciszta kezelésére lehet progeszteront használni. A progeszteron egy fennálló tartós vérzést igen gyakran egy héten belül megszünteti. A progeszteron fékezi továbbá az LH hormon termelődését, ezáltal fékezi a ciszta növekedését is és a legtöbb esetben egy-két hónap alatt a ciszta összezsugorodik. A legtöbb érintettnek életében csupán egyszer van cisztája. Néhány nőnek azonban nagyobb hajlama van ciszta képződésére. Náluk újra és újra kiújulnak a ciszták. Megint mások esetében már fiatal korban megjelennek a ciszták. Az ösztrogéndominancia felerősítheti a cisztára való hajlamot. Ez egy ördögi körhöz vezethet, ugyanis a ciszták egyfelől csökkentik a progeszteront másfelől pedig ösztrogén dominanciát okoznak. Mesterséges hormonokkal végzett kezelések cisztákat hozhatnak létre. Ez érvényes egyfelől a tablettákkal való védekezésre másfelől a változókorban végzett hormonpótló terápiákra. A stressz is kiválthatja a petefészek-ciszta képződését. Továbbá a petefészek sérülései, mint pl. petefészek gyulladás, a ciszta képződésére hajlamosíthat. A fentieken kívül más ciszta fajták a corpus-luteum ciszták. A ciszták ezen fajtáinál kialakul egy sárgatest ( corpus luteum), majd egy hosszabb időn keresztül folyamatosan progeszteron termelődik. Ezeknél a cisztáknál nem alakul ki ösztrogéndominancia, mert éppen elegendő progeszteron áll rendelkezésre. Általában maguktól visszafejlődnek. Az endometriózis ( a méhnyálkahártya burjánzása) is kiválthat egyfajta cisztaképződést. A cisztának ez a fajtája általában a vér barnás bomlási termékeit tartalmazza. Emiatt szokás is ezeket a cisztákat csokoládé-cisztának is nevezni. Laborvizsgálati javaslat
 
Mióma
Termékeny életszakaszban lévő nők mintegy negyedének van egy vagy több méhmiómája. Miómáknál egyfajta jóindulatú tumorról beszélhetünk, melyek izomszövetből és kötőszövetből állnak. Ezek kerek kis csomócskák a méhfalban, a méhfalon belül vagy méhfalon kívül. Különböző nagyságúak lehetnek és többszörösen jelenhetnek meg. A méhmiómák növekedését az ösztrogén serkenti. Ez azt jelenti, hogy az ösztrogén dominancia növeli a miómás megbetegedések rizikóját. Sok mióma nem okoz panaszt. Itt nincs szükség beavatkozásra. A miómák azonban igen komoly panaszokat okozhatnak. A panaszok milyenségét és intenzitását a mióma nagysága, helyzete és száma határozza meg. A miómák, melyek a méh belsejében vannak, tipikus tünetei lehetnek a meghosszabbodott vagy erős havi vérzéseknek. Legrosszabb esetben kialakulhatnak olyan vérzések, amelyek szinte már nem akarnak megszünni. Ezen kívül alhasi vagy hátfájások keletkezhetnek. Székrekedés vagy hólyagproblémák léphetnek fel. Nők, akik egy vagy több miómától szenvednek, terméketlenek. Ha mégis létrejön egy terhesség, annak problémamentes lefolyását jelentősen megnehezítheti a mióma. Az, hogy mennyire veszélyes a terhesség alatt egy mióma, az adott esettől is függ és csak a kezelő orvos képes megítélni. A mióma kezelése függ az adottságaitól és attól, hogy okoz-e panaszokat vagy sem. A panaszmentes mióma nem szorul kezelésre. Elegendő, ha időszakosan ultrahang vizsgálattal ellenőrzés alatt tartják. Azoknál a miómáknál, amelyek különféle panaszokat idéznek elő műtéti beavatkozás jöhet szóba. A méh megtarthatósága az adott esettől is függ. Az ösztrogén dominancia sikeres kezelésével a miómák kialakulását bizonyos keretek között megelőzhetjük. Kedvező esetben akár vissza is húzódhatnak a miómák, ha elegendő mennyiségű progeszteront adunk a betegnek és semlegesítjük az ösztrogéndominanciát. A miómák visszahúzódásával egyidejűleg bizonyos panaszok akár meg is szünhetnek. Laborvizsgálati javaslat
 
Endometriózis
Endometriózis esetében a méhnyálkahártya egyes részei a méhen kívülre vándorolnak. Különösen gyakran vándorolnak ezek a nyálkahártya-szigetek a petevezetékbe és a petefészek körül. Sajnos benépesíthetik az egész hasüreget is és ritkább esetben még a hasüregen kívülre is kijutnak. Mivel ezek a burjánzó sejtek a méhnyálkahártyára (endometrium) hasonlítanak, ezért ezt a betegséget endometriózisnak nevezzük. A méhnyálkahártya-szigetek éppen úgy viselkednek mint az igazi méhnyálkahártya, amikor a ciklust szabályozó hormonok hatásukat rájuk kifejtik. Ez azt jelenti, hogy a sejtszigetek a menstruációs ciklus alatt megtelnek vérrel és véreznek, ha a havi vérzés megindul. Ez a jelenség gyakran igen komoly fájdalmakkal járhat. Az endometriózis által kiváltott fájdalom jelentősen túllépheti az egyébként normálisnak tartott ciklusfájdalmat is. Az érintettek csak erős fájdalomcsillapítók és görcsoldók segítségével képesek az endometriózis által okozott fájdalmat enyhíteni. Ezeket a ciklusfájdalmakat szokás „Dysmenorrhoe”-nak nevezni. Ha a ciklus különösen erős fájdalommal telik, feltételezhető, hogy endometriózisal állunk szemben. Sok esetben azonban az endometriózis fájdalom nélkül jelentkezik és csak akkor derül rá fény, ha más esettel kapcsolatban észlelik. Kifejezett endomtriózis esetében igen gyakran áll fenn terméketlenség. Ez abban áll, hogy az ondót és a megtermékenyített petesejtet a szervezet, az endometriózisban szenvedő nőknél, idegentestnek érzékeli és ezért kilöki. Az endometriózis pontos okát mindezidáig még nem ismerjük. Feltételezhető, hogy talán azzal van összefüggésben, miszerint az első menstruációs vérzés (Menarche) és az első terhesség között manapság sokkal hosszabb idő telik el mint a korábbi időkben. A női szervezetnek éppen ezért sokkal gyakrabban kell a havi ciklusokon átmennie, míg egy terhesség folyamán ebből a ciklusból újra „felerősödhet” A felerősödés természetesen nem az egész női szervezetre vonatkozik, mert egy terhesség és szülés igen megerőltető. Azonban a méhnyálkahártya örökös fel- és leépülését egy terhesség megszakítja. Nagyon sok esetben segít, ha egy endometriózisban szenvedő nő terhes lesz, ugyanis a terhesség után rendszerint a problémák már nem állnak fenn. További lehetőségként szóba jöhet az ösztrogén dominancia is. Környezeti terhelésekből származó xeno-hormonok is kifejthetik hatásukat úgy, hogy a kislányoknál már születésüktől jelentkeznek a szövetburjánzások. Gyakran írnak fel endometriózisos nőknek tablettákat azért, hogy minimálisra csökkentsék a méhnyálkahártya növekedését és, hogy az endometriózis sejtjeit úgymond kiszárítani. Különösen súlyos esetekben operációval távolítják el a burjánzásokat, de nem egy esetben eltávolítják a méhnyálkahártyát ill. a petefészket is. Természetes progeszteronnal való kezelés nagy mértékben sikeresebb mint a tablettával végzett terápia. Igen sok esetben az operáció feleslegessé válik. Laborvizsgálati javaslat
 
Terméketlenség
Egy átmeneti terméketlenség igen gyakori kísérője az ösztrogén dominanciáknak. Tüszőrepedés nélküli ciklusokkal és petefészek cisztákkal hónapok mehetnek el anélkül, hogy megtermékenyítésre alkalmas pete érése bekövetkezne. Természetesen ilyen esetben terhesség nem jöhet létre. Amennyiben gyermeket szeretnénk, akkor nagyon fontos, hogy az esetleges ösztrogéndominanciát gondosan kezeljük. A fogamzás serkentésére rendszerint ösztrogéneket adnak, melyek némely esetben hasznosak lehetnek. Ugyanakkor, ha a terméketlenség ösztrogéndominancia miatt áll fenn, teljesen hibás a kezelés. Természetes progeszteronnal való kezelés, megfelelő gyógynövényekkel, egészséges táplálkozással és elegendő mozgással, sokat ígérő lehetőség, hogy végre az áhított terhesség bekövetkezzék. Laborvizsgálati javaslat

A hormonrendszer panaszai

Pajzsmirigy alulműködés - Hypothyreosis
Mintegy negyede az összes nőnek, a változókor előtt és közben, érintett a pajzsmirigy alulműködésben. Gyakran nehéz ezt az alulműködést labor vizsgálatokkal tisztán kimutatni. Látens pajzsmirigy alulműködésről beszélünk, ha a T-3 és T-4 hormonok normál értéket mutatnak és csak a TSH van megemelkedve. Mégis az érintetteket pajzsmirigy betegként kezelik főleg, hogy a tünetek igen jellegzetesek . A kezelések eredményessége viszont egyáltalán nem kielégítőek. Ennek sok esetben az az oka, hogy a probléma gyökere nem a pajzsmirigynél keresendő, hanem az ösztrogéndominanciánál. Az ösztrogéndominancia gyakran idéz elő indirekt pajzsmirigy alulműködést annak ellenére, hogy maga a pajzsmirigy probléma mentesen működik. A dominánsan ható ösztrogén megakadályozza, hogy a pajzsmirigy hormonok (T-3 és T-4) a szervezetben igazán hatni tudjanak. A sejtek nem tudják a pajzsmirigy hormonokat megfelelően értékelni, ha ösztrogéndominancia áll fenn. A szimptómák alapján úgy tűnik, hogy pajzsmirigy alulműködés (Hypothyerosis) van, holott a pajzsmirigy elegendő hormont termel. Ez a jelenség azáltal mérhető, hogy a pajzsmirigyet stimuláló hormon (TSH) szintje magas. A tulajdonképpeni pajzsmirigy hormonok T-3 és T-4 szintje viszont megfelelő. Az értékek ilyen konstellációját az magyarázza, hogy a szervezet pajzsmirigy hormonhiányt érzékel. Ezért több TSH-t termel, hogy a pajzsmirigyet intenzívebb hormontermelésre ösztönözze. A szervezet nem tudja megítélni, hogy a pajzsmirigyhormon-hiányt a sejtekben nem egy valódi hormonhiány okozza, hanem az, hogy a sejtek a rendelkezésre álló hormonokat nem tudják megfelelően értékelni. Ezt a jelenséget úgy kell elképzelni mint az inzulinrezisztenciát, amelíről mostanság igen gyakran esik szó. Laborvizsgálati javaslat
 
Alacsony vércukorszint – hypoglykémia

Alacsony vércukorszintre való hajlam igen gyakori tünete az ösztrogén dominanciának. Hypoglykémiánál túl kevés cukor (glukóz) van a vérben. Az ösztrogén megnehezíti a vércukorszint szabályozását. Így, ha más kiváltó okok is vannak, gyakrabban alakulhat ki alacsony vércukorszint.

A hypoglykémia tipikus kiváltó tényezői:

 • Túl kevés táplálék felvétel
 • Nehéz, szénhidrátban gazdag étkezés néhány órával korábban
 • Túl intenzív sport
 • Erős stressz

Egy egészséges ember szervezete egészséges hasnyálmiriggyel a fenti problémák esetében könnyűszerrel ki tudja egyensúlyozni vércukorszintet. Ha azonban egy ösztrogéndominancia vagy diabétesz van kialakulóban, hypoglykémia alakulhat ki. Egyeseknél különösebben nem erős kiváltó okok is alacsony vércukorszinthez vezethetnek.

Magas értékű alacsony vércukorszintek akár görcsös állapotokat, őrültségi tüneteket, kómát egészen a halálesetekig képes kiváltani. Az alacsony vércukorszint ilyen súlyos fokú tünetei azonban csak az 1. típusú cukorbetegeknél jelentkezhet. Egy akut alacsony vércukorszintet szőlőcukor vagy más cukor tartalmú ital segítségével meg tudunk emelni. Ez azonban csupán egy akut-intézkedés. Cukor tartósabb fogyasztása általában hypoglykémiához vezet. Ez abban nyilvánul meg, hogy a cukor a hasnyálmirigyet arra ösztönzi, hogy több inzulint bocsásson ki a megnövekedett vércukorszint kiegyenlítésére.

Amint vércukorszint kiegyenlítődött, túl sok inzulin marad vissza a szervezetben és ennek következtében ismét alacsony lesz a vércukorszint. Általánosságban azt lehet mondani, hogy célszerű kiegyensúlyozott táplálkozást folytatni, ha fennáll a hajlam az alacsony vércukorszintre. A fennálló ösztrogén dominancia gondos kezelése is fontos, ugyanis az ösztrogén megnehezíti a vércukorszint szabályozását. A progeszteronnak igen kedvező hatása van a vércukorszint szabályozására. Laborvizsgálati javaslat

A vércukorszint-szabályozás problémái
Az inzulin és ösztrogén kölcsönhatásban van egymással. Az ösztrogén ingadozást idéz elő a vércukorban, mely néha túl magas, néha túl alacsony. Az ösztrogéndominancia tehát okozhat egyfelől alacsony cukorszintet – hypoglykémiát, másfelől pedig diabetes mellitust. Fordítva az inzulinrezisztencia vagy diabétesz felerősíthet egy ösztrogéndominanciát. A zsírszövetben, amely egyik leggyakoribb következménye az inzulinrezisztenciának, képződik legfőképpen (a többi között) az ösztrogén. Így egy ördögi kör alakul ki a rossz vércukor szabályozás és az ösztrogén dominancia között. Ezzel szemben a progeszteron javítja a vércukor kontrolját. Az ösztrogéndominancia gyógynövényekkel, természetes progeszteronnal és sok mozgással való kezelése stabilabb vércukorszintet eredményezhet. Másrészt megelőzhető a diabétesz kialakulása. Ha problémánk van a vércukorszinttel, mindig nagyon fontos, hogy a táplálkozásukra is odafigyeljünk. Édességeket, cukrot és rövid láncú szénhidrátokat lehetőleg kerüljünk. Ajánlatosabb zöldségféléket, a legtöbb gyümölcsfajtát és gabonaféléket fogyasztani. Amennyiben szervezetünk bírja, inkább a teljes kiőrlésű termékeket mint a fehér lisztből készülteket fogyasszuk. A relatív magas protein tartalmú élelmiszerek is ajánlatosak lehetnek vércukor probléma esetén. Laborvizsgálati javaslat
 
A mellékvesehormon-termelés zavarai
A mellékvese fontos hormonok egész sorát állítja elő. Ösztrogéndominancia esetén a mellékvesehormonok által kiválóan dirigált koncert igen hamar diszharmóniába csaphat át. Ennek a diszharmóniának számos igen kellemetlen következménye lehet. A mellékvese az éveken át tartó stressz hatására már jócskán ki van lúgozva és nincs abban az állapotban, hogy megfelelően működjön. Mivel azonban a tartós stressz az ösztrogén dominanciának is egyik kiváltó oka, ez a két jelenség együtt lép fel és egymás hatását erősítik. A mellékvese a többi között progeszteront is előállít, éppen ezért elmondhatjuk, hogy az ösztrogéndominancia és a mellékvese gyenge működése között szoros összefüggés van. A nőknél a mellékvese által termelt progeszteron lényegesen kevesebb mint a sárgatest által termelté. Laborvizsgálati javaslat

Anyagcsere-zavarok

Lassú anyagcsere
Egy általános anyagcsere gyengeség tipikus következménye lehet a ösztrogéndominanciának. Az anyagcsere folyamatok ekkor lelassulva zajlanak a szervezetben, mely a teljesítőképességet nagyban korlátozza. Az anyagcsere gyengeség gyakori következménye a túlsúly, emésztési zavarok és erőtlenség. Az anyagcsere gyengeség igen gyakran szorosan összefügg a pajzsmirigy alulműködéssel és a mellékvese gyengeséggel, melyek mindegyike az ösztrögéndominancia következményei lehetnek. Laborvizsgálati javaslat
 
Súlygyarapodás

Röviddel a menstruációs vérzést megelőzően a nők többsége egy-két kilóval többet nyom mint a vérzés után. Ha ismerjük a súlynövekedés okát, nem kell megijedni, hanem be lehet rendezkedni a ciklus folyamán jelentkező súlyingadozásra. Ezek a súlyingadozások különösen tipikus tünetei az ösztrogén dominanciának. Az ösztrogén egyfelől megnövekedett vízvisszatartást másfelől a zsírszövetek növekedését ösztönzi a szervezeten belül.

Súlynövekedés a terheseknél természetes.

A terhesség jeleként a szervezet relatív magas ösztrogén szintet interpretál. Terhesség alkalmával a szervezet joggal képezi a zsírtartalékokat.Fejlődéstörténetileg ez igen értelmes, hisz régen, szülés után, nem mindig volt biztosítva az elegendő táplálék. Ezen kívül gyermeküket saját tejükkel kellett táplálniuk. Mindkettő tartalékokat követelt a női szervezet számára. Az az oka, hogy terhesség alatt a zsírraktárak feltöltődnek.

Változókorban az elhízás nem kívánatos.

Ha bőséges táplálkozás mellett az ösztrogén szint szemben a progeszteron-szinttel túlsúlyba kerül, mint ahogy az a változókor kezdetén van, akkor az egy tartós túlsúlyhoz vezethet.

Így egyáltalán nem csoda, hogy nők 40-körül gyakran meghíznak. Még azok a nők is, akik eddigi életükben mindig karcsúak volta, egyszerre csak túlsúlyosak lesznek. Ha az érintett nők nem vigyáznak, akkor néhány éven belül erős, tartós túlsúlyhoz vezethet. Ez a túlsúly aztán már nemcsak esztétikai szempontból zavaró, hanem számos egészségi problémát is okozhat.

40 felett gyakran nehéz lefogyni. Laborvizsgálati javaslat

Nők 40 felett gyakran megfigyelik, hogy alig képesek lefogyni. Ami korábban nem volt nehéz, néhány kilócskától megszabadulni, az most átléphetetlen akadállyá vált. Sem az életmód változtatások sem a kielégítő testmozgás nem hozza meg a kívánt eredményt, holott ezek bizonnyal a megfelelő intézkedések. Csak ha sikerül az ösztrogéndominancia hatásait semlegesíteni, képesek ezek a lépések eredményt hozni. Itt feltétlenül figyelnünk kell, hogy önmagában az ösztrogén dominancia kezelése a kilókat még nem olvasztja le. Táplálkozás és mozgás ezután is igen fontos.tényező a fogyáshoz.

A 40 feletti túlsúly további okai:

Az ösztrogéndominancia gyakorlatilag nem az egyetlen oka a változókori túlsúlynak. Van még legalább két további fontos faktor. Egyike ezeknek a faktoroknak maga az öregedés. Az életkor növekedésével a szervezet mind jobban megtanulja a táplálék értékelését. Ezenkívül az anyagforgalom egyre csökken. Ezért az évtizedek folyamán egyre kevesebb táplálék is elegendő. Ettől a jelenségtől a férfiak érintettek. A másik faktor a tüszőrepedés elmaradása.

A pete érleléséhez a női szervezet naponta legalább 300 kcal-t éget el. Ha csak hébe-hóba van peteérés, vagy ez a folyamat teljesen elsorvad, akkor ez a 300 kcal feleslegessé válik. Egyedül ennek az energia megtakarításnak a révén, ha a táplálékbevitel mennyisége nem csökken, jelentős súlynövekedés következhet be. Egy kilogramm testsúlyhoz mintegy 7000 kcal szükséges. Az elmaradt tüszőrepedés miatti csupán egy hónapon belül 9000 kcal energiamegtakarítás keletkezik. Teoretikusan anélkül, hogy többet ennénk vagy kevesebbet mozognánk, egy kiló súlytöbblet keletkezik egy hónapon belül. Az szervezet alacsonyabb energiafelhasználását a nőknek táplálkozási szokásaik megváltoztatásával és több mozgással kell kiegyensúlyoznia. Még az ösztrogéndominancia kezelése sem képes ezeket a kalória mennyiségeket semlegesíteni, ugyanis ebben az esetben nem az ösztrogéndominancia a kiváltó ok, hanem egyenesen a termékenység vége.

Teltség érzés
Ösztrogéndominancia esetén kialakulhat egy terhes teltség érzés, még ha nem is fogyasztottunk nehéz ételeket.Ez a teltség érzés igen kellemetlen lehet és a jó közérzetet befolyásolhatja. Az ösztrogéndominancia kezelése után ez a teltség érzés újra eltűnhet. Laborvizsgálati javaslat
 
Édesség utáni mohó vágy
Ha egészségesen és kalóriatudatosan szeretnénk táplálkozni, akkor igen terhes az, ha állandón küzdenünk kell az édesség iránti mohó vágyunkkal. Egy édesség iránti mohó vágynak számos oka lehet, például túl sok cukor a táplálékban vagy egy túlságosan alacsony szénhidrát tartalmú diéta. A vércukor-anyagserében meglévő zavarok is kiválthatnak mohó vágyat édesség iránt. Az édesség iránti mohó vágynak azonban leginkább egy ösztrogén dominancia a kiváltó oka. Ha engedünk a vágynak, ez egy ördögi kört indít el a szervezetben, hiszen gyakran elhízás indul be ez által és a létre jött zsírsejtek még több ösztrogént termelnek, amelyek újra generálják az édesség iránti mohó vágyat. Laborvizsgálati javaslat
 
Megnövekedett hasi zsírszövet
Ami a hasi zsír iránti hajlamot illeti, az ösztrogénhatásokra vonatkozó kijelentések igen különbözőek. Egynémely szakember szerint az ösztrogén a zsír képződést első sorban a csípő és a combok környékén serkenti. Mások az ún. sörhas ösztrogén-érintettségét emelik ki, miszerint a túl sok ösztrogén a hasi zsír kialakulásáért lenne felelős. Ehhez közel van az a feltételezés, hogy nő és nő között eltérően az ösztrogén serkentette zsír a hason vagy a csípőn rakódna le inkább. Célszerűnek látszik megfigyelni saját reakciónkat a megnövekedett ösztrogén szintre. Tipikus reakció figyelhető meg, amikor fogamzásgátló tablettát veszünk be. Ha valaki a tabletta bevételétől egy kövér golyó hasat kap, jó hajlama van az ösztrogén miatti hasi zsírlerakódásra. Egy terhesség kezdetén is megfigyelhető, hogy a has környékén mennyire korán hízik el valaki. A havi vérzés előtti napok is igen kifejezőek lehetnek. Ha sikerült megfigyelni, hogy saját hasunk hogyan reagál az ösztrogénre, sokkal jobban megbecsülhető saját esetünkben az ösztrogéndominancia következményei. Az utóbbi időben napvilágot látott tanulmányok bemutatják, mennyire ártalmas lehet a has belsején lévő zsír az egészségre. Éppen ezért nem csak esztétikai kérdés, hanem az egészségünk szempontjából is fontos, hogy egy kövér hasat lehetőség szerint szüntessünk meg vagy legalább is igyekezzünk lecsökkenteni. Ehhez fontos az ösztrogén dominancia helyes kezelése. Egy kezeletlen ösztrogéndominanciával előfordulhat, hogy dacára minden igyekezetnek, hogy túlsúlyunkat egészséges táplálkozással és sporttal lecsökkentsük, sikertelenségre van ítélve. Csak a hormonok kiegyensúlyozása után van esély arra, hogy a táplálkozás és sport sikeresen legyen. Laborvizsgálati javaslat

Szív- és érrendszeri panaszok

Vízvisszatartás (ödémák)
A menstruáció vagy a változókor előtti súlygyarapodás nem egyedül a zsírpárnák növekedésében nyilvánul meg. Az ösztrogéndominancia megnövekedett mértékű vízvisszatartáshoz is vezethet. A víz gyakorlatilag az egész testben lerakódhat, tipikus helyek a belső has, a lábak, a kezek és az arc is. Az ilyen vízlerakódásokat szokás „ödémának” is nevezni.
 
Hideg kezek – hideg lábak
A hideg kezek és a hideg lábak egy ösztrogén dominancia következményei is lehetnek. Ha az anyagcsere és a teljesítő képesség csak korlátozottan működik, gyakran a vérkeringés sem működik optimálisan. A vérkeringés végpontjai, tehát a kezek és a lábak nem kapnak elegendő vért és ezért fázósakká válnak. A végtagok megfelelő megmozgatása mellett egy fennálló ösztrogéndominancia kezelése is szükségessé válik. Ha valaki dohányos, célszerű lenne azt abbahagyni, abból a szervezet többi része is profitál. A változókorban egyébként a korábban hideg végtagok forró kezekké és lábakká válhatnak.
 
Magas vérnyomás
Ösztrogéndominancia esetén gyakran alakul ki magas vérnyomás. Magas vérnyomásnak egyébként számos más oka is lehet, az ösztrogéndominancia csak egy a potenciális lehetőségek közül. Az ösztrogéndominancia felerősíti a vérnyomást szabályzó hormonok aktivitását és így a vérnyomás megemelkedik. Pontosabban mondva az ösztrogéndominancia hatására a Renin aktivitása felerősödik. A Renin a veséből jön és hatással van az angiotensinogen hormon átalakulására angiotensin I és II.-be. Ez utóbbi segíti az aldoszteron termelést. Az aldoszteron viszont megakadályozza a nátrium (a só alkotórésze) kiürülését, ami felelős a vérnyomás megemelkedéséért. Progeszteronkezeléssel egy anti-aldoszteron hatást érhetünk el. A nátrium kiürülése a szervezetből jobb lesz és a vérnyomás lecsökken, amennyiben magas vérnyomásban szenved valaki.
 
Agyi érkatasztrófa megnövekedett rizikója
A magas vérnyomással az agyi érkatasztrófa veszélye is megnövekszik. Az ösztrogéndominancia ezért jelentősen fokozza az agyi érkatasztrófa rizikóját. Ez a veszély komoly alapja annak, hogy az ösztrogéndominanciát igen gondosan kezeljük és ne vegyük félvállról.
 
Szívinfarktus megnövekedett rizikója
Csakúgy mint az agyi érkatasztrófa veszélye, a szívinfarktus rizikója is megnövekszik, ha ösztrogéndominanciától szenvedünk. Ha magas vérnyomás kevés mozgással párosul a szívinfarktus rizikója jelentősen megnövekszik.

Bőrproblémák

Száraz bőr
A száraz bőr problémája gyakran jelentkezik együtt egy ösztrogén dominanciával. Ez az az eset, amely aztán később a középkorúaknál ösztrogéndominanciához vezet. A kor előre haladtával a bőr egyre inkább elveszíti azon képességét, hogy elegendő nedvességet kössön meg, ezért aztán száraz lesz. Egy ösztrogén dominancia ezt a szárazságot még tovább fokozhatja. A száraz bőr viszket, feszül és hámlik. Összességében egy kellemetlen érzés alakul ki: már nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Természetes progeszteronnal való kezelés jelentősen javíthat ezen az állapoton. Ha a progeszteront krémként használjuk, hatása mindjárt közvetlen is lehet, hiszen a progeszteronkrém egyben kiváló hidratáló is. Ha a progeszteron kezelés nem elégséges, kezelhetjük a bőrt Urea-lotionnal is, hiszen az Urea (Vizeletanyag) fokozza a bőr vízmegkötő képességét. Ezen kívül kerüljük az erős tusfürdők használatát.
 
Száraz szemek
Ösztrogéndominancia hatására kialakulhat az ún. szemszárazság is, mely igen irritálja a szemet. A száraz irodai levegő, huzat és számítógép monitor előtt eltöltött hosszú idő még csak fokozza ezeket a panaszokat. Igen kellemetlen érzés és látászavarokhoz is vezethet. A száraz szem fejfájást is kiválthat. A szem szárazságát gyors segítségként szemcseppel is enyhíthetjük. Hosszú távú megoldásként az ösztrogén dominancia kezelése javasolt.
 
Száraz nyálkahártyák
Ösztrogéndominancia számos esetben a nyálkahártyák szárazságát is okozhatja. Ebből köhögés és megfázásra való hajlam alakulhat ki, ha a felső légutak érintettek. Ha pedig az emésztőszervi nyálkahártyák érintettek, akkor az emésztési panaszokhoz vezet. A száraz vaginális nyálkahártyák esetében kellemetlen viszkető érzés és fájdalom jelentkezhet, más esetekben hüvely- vagy hólyaggyulladás. A szexuális érintkezést is erősen befolyásolja, mivel az ösztrogén dominancia a libidót is csökkenti. Az ösztrogén dominancia természetes progeszteronnal történő kezelése sok esetben lényegesen jobb állapotba hozhatja a nyálkahártyákat. A felső légúti nyálkahártyák számára ezen kívül fontos lenne, ha száraz fűtéslevegőben minél kevesebbet tartózkodnánk. Egy megfelelő teljesítményű légnedvesítő megoldást hozhat.
 
Bőrkiütések
Ha a bőrünk különösen száraz vagy stressz alatt állunk, az ösztrogéndominancia a bőrkiütésekre való hajlamot fokozhatja. A kiütések mint ekcéma vagy csalánkiütés jelentkezhetnek. A bőrkiütések megnyilvánulása igen különböző lehet. Leggyakrabban ezek a kiütések viszketnek és igen kínzóak lehetnek. Ha panaszainkat az ösztrogéndominancia kiváltotta bőrszárazság okozza, akkor kezeljük egyrészről az ösztrogén dominanciát és másrészről a bőr szárazságát.
 
Hajhullás
Az ösztrogéndominancia gyakran okozhat hajhullást. A hajhullást a nőknél gyakran hozzák ösztrogén hiánnyal összefüggésbe, holott lehet az ellenkezője is igaz. Leggyakrabban azonban a tesztoszteron szint megemelkedése az, ami a hajhullást eredményezi. Az ösztrogén dominancia gyakran okoz tesztoszteronszint emelkedést. Ha az ösztrogéndominanciát megfelelően kezeljük, a haj ismét buján sarjadhat.
 
Bajusznövekedés – hirsutismus
Nőknél a bajusznövekedés általában az emelkedett tesztoszteronszint miatt következik be. Végül ez is az ösztrogéndominancia számlájára írható. A hölgyeknél fellépő bajusznövekedés igen jellemző tünete annak, hogy ösztrogéndominancia áll fenn. Az ösztrogéndominancia megfelelő kezelésével a bajusz növekedése jelentősen visszaszorítható. Ha ez nem vezet teljes eredményhez, különféle szőrtelenítési eljárással segíthetünk a problémán.

Mozgásszervi problémák

Oszteoporózis – csontritklás
Az ösztrogéndominancia gyakran vezethet csontritkuláshoz, holott rendszerint az a felfogás, hogy az ösztrogén képes a csontritkulást megakadálozni. Mintegy 30 százaléka a áltozókoron túli nőknek szenved csontritkulásban. Oszteoporózis esetében a csontállomány egyre fogy, mindaddig amíg olyan vékony lesz, hogy a legkisebb terhelésre is eltörik. A következmény gyakori csonttörés, főleg a forgó és a combnyak tájékán. A túl gyakori forgótörés igen nagy fájdalmakkal jár és egy ún. özvegyi púphoz vezethet. A combnyaktörés nemritkán mozgás korlátozottsághoz vezethet. A csontritkulást nemritkán évekkel megelőzi egy ún. oszteopénia, amelynél a csontszövet egyre ritkább lesz. Az oszteopénia aztán fokozatosan átmegy csontritkulásba. A csontszövet eltűnése meglepő módon gyakran már a 30-as évektől elkezdődik abban a korban, amikor ösztrogén még bőven termelődik. A progeszteron termelés pedig lassan vissza esik főleg akkor, ha tüszőrepedés nélküli ciklusok egyre-másra követik egymást. A változókor éveiben néhány évre a csontleépülés üteme fokozódik, ezt követően aztán ismét az azt megelőző időszakra jellemző ütemben folytatódik a leépülés. A csontszövet ilyen eltűnése inkább a progeszteron mennyiségének csökkenésével hozható összefüggésbe mint az ösztrogénszint mértékével.
 
Ízületi panaszok
Az ösztrogéndominancia következtében ízületi panaszok egész sora jelentkezhet. Az ízületek az ösztrogén dominancia miatt vesztenek rugalmasságukból, ami egy általános merevséghez és gyakran nagy fájdalmakhoz vezet. Az ösztrogéndominancia hatására arthrozis is kialakulhat, mert a kötőszövet kevésbé rugalmas lesz. Az ízületi porcok így könnyebben használódnak el. Az ízületek rugalmasságát és fájdalommentességét az ösztrogéndominancia megfelelő kezelésével lehet visszaállítani. Ezen kívül a rendszeres mozgás igen fontos, hiszen ez is hozzájárul az ízületek rugalmasságához. Az ízületek kenőanyaga, amely a mozgás során termelődik megakadályozza a porcok kopását és ezáltal az arthrozis ellen hat. A mozgás mértékével legyünk elővigyázatosak, ne hajtsuk túl. Legjobb, ha fokozatosak vagyunk, így az ízületek hozzá tudnak szokni az új feladatokhoz.

Rák

Mellrák
Túl sok ösztrogén megnövelheti a mellrákra való hajlamot. Ez egy általánosan elfogadott ismeret, melyet számos tudományos tanulmány igazol. Éppen ezért, azok a nők, akiknél mellrákot állapítottak meg, nem részesülhetnek hormonpótlási terápiában. Az ösztrogéndominancia, éppen úgy mint egy hormonterápia, megnövelheti a mellrák kialakulásának valószínűségét. A veszély különösen nagy, ha a mellben csomók vannak, tehát ha fibrocisztikus masztopátia áll fenn. A változókorban ez potenciálisan veszélyes állapot. A mellrák 40 éves kor felett különösen gyakran lép fel. A mellrákra való hajlam felerősítése által az ösztrogén dominanciából, amely amúgy is általában terhes, meglehetősen veszélyes szituáció alakulhat ki. Tanácsos minden nőnek, túl a harmincon a mell állapotát a mellcsomók miatt, rendszeresen ellenőriztetni. Amennyiben tudomásunk van ösztrogén dominanciáról, annál inkább fontos a mellvizsgálat. Egy ilyen mellvizsgálathoz elegendő az is, ha legalább havonta egyszer, tükör előtt, tapintással gondosan átvizsgáljuk mellünket. Ezen kívül figyeljük meg azt is, ha felemeljük karjainkat, a mellek is egyformán emelkednek-e meg. Felemelt karoknál figyeljük meg tükör előtt azt is, hogy a bőr a mellekkel nincs-e valahol összenőve és ott húzódás jelenik-e meg.Vizsgáljuk meg a mell és a hónalj közötti területet is. Egy csomó felfedezése esetén forduljunk a lehető leghamarabb orvosunkhoz. A leggyakrabban jóindulatú csomókról van szó, mégis tanácsos megvizsgálni annak érdekében, nehogy mégis rosszindulatú legyen. Az idejében felfedezett mellrák a leggyakrabban sikeresen kezelhető manapság. Közben nagyrészt a mellek is megmenthetők. Ha egy kis mellcsomó feltűnésekor azonnal orvoshoz fordulunk, jó esélyünk van arra, hogy még sok évtizedig tovább éljünk. Laikusként azonban nem sikerülhet minden csomót felfedezni, tanácsos megelőzésként rendszeresen szűrővizsgálatra járni. Annak érdekében, hogy elkerüljük az ösztrogén dominancia által felerősített hajlamot a mellcsomósodásra és mellrákra, kezeljük gondosan az ösztrogéndominanciát.
 
Méhnyálkahártya-rák-endometriumrák
A méhnyálkahártya-rák egyike a legismertebb ösztrogéndominancia következményeknek. Már régebbről ismert, hogy a hormonpótlási terápia, melynek során kizárólag ösztrogént adnak a betegnek, a méhrák megnövekedett rizikóját hordozza magában. Ezért, hormonpótlási terápia során, gestagéneket kezdenek el a betegnek adni. A gesztagének bár csökkentik a megnövekedett rákrizikót, azonban számos mellékhatás lép fel. A természetes progeszteron adása oly módon csökkenti a méhnyálkahártya-rák rizikóját, hogy közben semmilyen mellékhatása nincs.
 
Petefészekrák - Ovarialkarzinom
Egy nagy amerikai, orvosi tanulmány 1995-ben megállapította, hogy a petefészekrák rizikója 72 %-al nő meg, ha a változókori panaszokat ösztrogénpótlási terápiával kezelik. A rákveszély csökken, ha gesztagéneket vagy természetes progeszteront adnak a betegnek. A természetes progeszteronnak itt az az óriási előnye, hogy mentes a mellékhatásoktól. Az ösztrogéndominancia igen széles skálán képes panaszokat okozni. A panaszok egészségünk és jó közérzetünk csaknem valamennyi területét érintik.