Hasi zsír és a kortizol férfiaknál

Hasi zsírpárnák tartós stressz hatására Stressz-szituációban szervezetünk kortizolt és adrenalint bocsájt a véráramba, mely evolúció szerint harcra ill. menekülésre kell, hogy felkészítsen bennünket. A mai életünk azonban tartós stresszt jelent: megszámlálhatatlan határidők, állandó e-mailezés telefonálás, még a szabadidő eltöltése is stresszel jár.
A permanens stressz hatására a vérben állandósul a magas kortizol szint. A hasi zsírsejtek, melyek rengeteg receptorral rendelkeznek, fokozottan képesek a kortizol megkötésére – és a has csak növekszik.

A bőr cellulitjaiban is magas kortizol koncentráció mutatható ki!

Működik szervezetünkben egy enzim, melynek neve 11b-HSD-1, mely elősegíti a kortizol regenerációját. A májban termelődik, de maga a zsírszövet is termeli. Az enzimnek a májban kifejtett aktivitása megnöveli a vércukorszintet. A zsírsejtekben fokozza a zsírlerakódást és az inzulinrezistenciát. Túlsúlyos személyeknél ennek a 11b-HSD-1 enzimnek az aktivitása többszöröse a normálisnak, mely ismételten növeli a kortizol koncentrációt és további zsírlerakódáshoz vezet. Kialakul egy ördögi kör, mely magyarázatául szolgálhat az ún. metabólikus szindróma (a túlsúlsúly, a magas vérnyomás, diszlipidémia, diabétesz mellitusz összejátszása) kialakulására.

Az eredmény egy pillantás alatt áttekinthető. Rendelkezünk olyan laborvizsgálati eljárással, mely ki tudja mutatni a 11b-HSD-1 enzim aktivitását. A vizsgálathoz csupán reggeli vizeletre van szükség. A laboreredmény arról tájékoztat, hogy a 11b-HSD-1 enzim aktivitása megnövekedett-e és, ha igen milyen terápiás lehetőségekkel élhetünk.

Önnél aktív a 11b-HSD-1 enzim?  Javasolt laborvizsgálat

Megoldás Számos lehetőség kínálkozik a tartós stressz csökkentésére a mindennapjainkban. Igen fontos, mindenek előtt az, hogy ne akarjunk mindent egyszerre elvégezni, állítsunk össze olyan tervet, mely reális, kivitelezhető. Még a szoros időrend során is található néhány perc arra, hogy egy kávét vagy teát nyugodtan elfogyasztva, ellazuljunk. Csodálatos hatást érhetünk el. Szabad időnkben végezzünk olyan mozgásokat, pl. a könnyű sportok, yoga vagy autogén tréning, melyek le tudják építeni a stressz-hormonokat. A mozgás jótékony hatásán túlmenően természetesen szükség van arra is, hogy az enzim aktivitását belsőleg is gátoljuk.