A pajzsmirigy és a progeszteron

A szakmai anyag forrása: Carolyn Pieríni 4 Way Nutritionals

A progeszteron és a pajzsmirigy hormonok közvetlen kapcsolatban állnak egymással. Amikor a hipofizis utasítására a TSH szintje megemelkedik, a pajzsmirigy thyroglobulinból és jódból T4 és T3 hormonok termelését kezdi meg. Ebben a folyamatban a thyroid peroxidáz enzim (TPO) játszik fontos szerepet, mely a pajzsmirigy tüszőiben található. ( A pajzsmirigy tüszői kis gömbök a hormontermelő sejtekben.) A progeszteron javítja a pajzsmirigy hormon receptorainak jelátviteli érzékenységét valamint ösztönzi a TPO termelését. Az ovuláló nők  testhőmérséklete megemelkedésének egyik oka éppen az, hogy a normál progeszteron szint a ciklusnak ebben a szakaszában fokozza a TPO termelődését, mely a pajzsmirigy aktivitásának növekedését eredményezi. Túl alacsony progeszteron szint fékezi a TPO aktivitást csökkentve ezáltal a T4 hormon termelését megmagyarázva miért lehet normál TSH érték ellenére alacsony T4 szint.

A progeszteron hiány a ciklus közepe tájékán eredményezhet fokozottabb menstruációs vérzéseket, fogyásképtelenséget, depressziót, fejfájásokat és más kellemetlen tünetet.

A mellékvese kimerültség, a szájon át szedett fogamzásgátlók vagy éppen a szülés utáni hormonális változások mind olyan tényezők, melyek a hipotalamusz elégtelen működéséhez vezetnek.

Mind a menopauzában lévő mind a menstruáló nők számára kiemelten fontos a mellékvese támogatása.

A pajzsmirigy súlyosabb alulműködése az ovuláció elmaradásához és progeszteron hiánykialakulásához a méhnyálkahártya túlzott megvastagodásához, valamint túlzott és rendszertelen vérzésekhez vezethet.  Végül a pajzsmirigy alulműködés megnövelheti a meddőség és a gyakori vetélések kockázatát.

Végül a pajzsmirigy hormonok teszik a szervezet sejtjeinek receptorait a progeszteronra érzékennyé, hogy képesek legyenek azt, ha szükséges azonnal felvenni. Ha a sejtek progeszteron receptorai nem tudnak elég pajzsmirigy hormont felvenni, azok elveszítik képességüket, hogy bejuttassák a progeszteront a sejtekbe.

Így bár sok progeszeron kering a véráramban mégis a beteg szenved a progeszteron hiánytól és a progeszteron szintje pedig abnormális hullámzásokat és szint süllyedéseket mutat.