A hajhullás lehetséges okai

Hormonális eredetű hajhullás

A női hajhullás hátterében nagyon gyakran hormonális tényezők húzódnak meg. Míg a női hormonok (ösztrogének) meghosszabbítják, a férfi hormonok (androgének) lerövidítik a haj növekedési szakaszát. A női szervezetben mindkét típusú hormon megtalálható, azonban normál esetben a női hormonok jelentős túlsúlyban vannak.

Az androgén hajhullás valamikor a 12 – 40 életévek között kezdődik. Androgén alopécia esetén a hajhagymák androgén receptorokat tartalmaznak. Androgén hormonok jelenlétében a gének lerövidítik a hajhagymák aktív növekedési fázisát, valamint a szőrtüszők méretét, ami rövidebb és vékonyabb szerkezetű hajszálak képződéséhez vezet. A haj általában egyenletesen ritkul, de egyeseknél a hajválasztéknál tapasztalható a legnagyobb mértékű hajhullás. Még súlyos hajvesztés esetén szokott a homlok felett egy vékony hajsáv maradni.

A hormonális változásokra nagyon érzékeny női szervezet esetében akkor is kialakul a hajhullás, ha hormonális értékekben nem következik be semmilyen változás. Ezzel lehet magyarázni azt, hogy az androgén alopéciában szenvedő nők szervezetében általában teljesen normális az androgén hormon szint (tesztoszteron). Az 5-alfa-reduktáz enzim szintje azonban esetükben általában magasabb szokott lenni az átlagnál, ez alakítja át a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná (DHT). A DHT a szőrtüszők legnagyobb ellensége, gyakorlatilag elsorvasztja azokat.

Az androgenetikus hajhullásban szenvedő nők általában normális menstruációval, termékenységgel, endokrin funkciókkal rendelkeznek, ezért kivizsgálást az orvosok nemigen szoktak szükségesnek tartani. Abban az esetben, ha egy nőnek szabálytalan a menstruációja, szőrösödik, hirtelen nagyobb mennyiségben hullik a haja, kiújulnak a pattanásai, mindenképpen indokolt az endokrinológia kivizsgálás.

Androgenetikus hajhullást számos egyéb tényező is okozhat: fogamzásgátlók, stressz, helytelen táplálkozás, gyógyszerek, betegségek stb.

A DHT szint laborvizsgálata megrendelhető websopunkban.