MSM krém

Mi az az MSM? 

Az MSM egy szerves kén vegyület, amely jelen van minden élő organizmusban (növények, állatok, emberek). Egész pontosan az emberi szervezet 4. legfontosabb tápanyaga. 

Fehér színű, szagtalan, kristályos szerkezetű és nagyon keserű ízű ásványi anyagHa szigorúan nézzük, az MSM egy biológiailag elérhető, azaz szerves kén vegyület. A kén bizonyos ételeink egyik fő alkotórésze, és az egyik leguralkodóbb anyag az emberi szervezetben.

Az MSM legismertebb tulajdonsága, hogy képes az emberi szervezetben gyulladást csökkenteni és fájdalmat csillapítani. Olyan betegeknél, akik kitartóan használják, akár a fájdalomcsillapítóik és gyulladáscsökkentőik lecsökkentése és elhagyása is lehetségessé válik. Egyszerűen és lényegre törően megfogalmazva, az MSM az egyik legjelentősebb felfedezés a C-vitamin óta. Csodálatos hatóanyag, emberek száz milliói áldják a nevét az egész világon. Valójában inkább étel kategória, mint étrend kiegészítő! Ha nem lenne túlgazdálkodás és nem főznénk és tartósítanánk minden élelmiszert, magunkhoz vennénk alapvető táplálkozással, ahogy megtettük barlanglakó korunkban.

Az MSM az egyetlen formája a szerves kénnek, amelyet az emberi test képes magáévá tenni.

Például a fokhagymáról ma már mindenki tudja, hogy nagyon egészséges, csak azt nem, hogy miért… a magas kén tartalma miatt! A jellegzetesen kellemetlen szagú zöldségek ként tartalmaznak. Az MSM vegyület minden élő organizmusban jelen van, legyen az növény, állat vagy ember.  Nincs élet szerves kén nélkül… Mi főleg növényekből tudjuk magunkhoz venni, már ha az adott növényt nem dolgozzuk fel, főzzük meg! Amint megfőzzük, megsütjük, tartósítjuk, tároljuk… a kén tartalom elillan. Jogosan merül fel a gondolat… mit okozhat az, ha kén hiányosakká válunk? Bajt! Nincs visszaút, vagy pótoljuk a szerves ként természetes MSM formában vagy kén hiányosak leszünk, aminek belátható időn belül következményei lesznek.

Háttér                                                                           

Az MSM-mel kapcsolatos kutatások és több évtizedes klinikai tapasztalatok Dr. Robert Herschler és Dr. Stanley Jacob nevéhez fűződnek, akik az Oregoni Orvostudományi Egyetem orvosai és tanárai mai napig. A kutatások a nyolcvanas évek elején kezdődtek és mai napig tartanak.

Ezt megelőzően, közel 40 évvel ezelőtt, maga a felfedezés egy amerikai papírgyárban történt, ahol a papírgyártás egyik organikus melléktermékére próbáltak felhasználási módot találni. Ezt a vegyületet ligninnek hívják, fák, főleg fenyőfélék alkotóeleme. A gyárban a visszamaradt oxidált lignint tartalmazó víz, amely már, ezáltal DMSO-t tartalmazott, csodákat tett a papírgyár alkalmazottaival. Azt kezdték tapasztalni, hogy a kénes vízzel való kapcsolatuk után vágott vagy égett sebeik nagyon rövid idő alatt begyógyultak, ízületi fájdalmuk megszűnt, asztmájuknak nyoma veszett. Ezután a „véletlen” felfedezés után cikkek ezrei kezdtek megjelenni az USA sajtójában, aminek hatására elindultak a tudományos kutatások. Bizonyítottá vált, hogy a papírgyár mellékterméke egy szerves kén vegyületet tartalmazott (DMSO), aminek pozitív hatásai voltak az emberi szervezetre.

Volt egy kis gond a DMSO-t tartalmazó kénes vízzel… borzasztó záptojás szaga volt és hihetetlenül keserű íze, ráadásul szárította és irritálta a bőrt. Emiatt nem tudott elterjedni, mert az emberek képtelenek voltak elfogadni a kellemetlen mellékhatásai miatt! Ekkor jött a képbe Dr. Stanley és Dr. Herschler, akik célul tűzték ki a DMSO egy ember-barátibb változatának kifejlesztését. Amikor oxidálták a DMSO-t, MSM-et kaptak. (DMSO->DMSO2 vagyis MSM). Ez már egy sokkal stabilabb szerves kén vegyület volt, ugyanazokkal a kedvező hatásokkal, de szag és bőrirritáció nélkül! A kutatásaik továbbá arra világítottak rá, hogy az MSM (metil-szulfonil-metán) egy szerves kén vegyület, amely minden élő organizmusban megtalálható.

Valójában az egyik legfontosabb alkotórészünk, a víz és a nátrium után. Képzeljük el, hogy egy kb. 72 kg-os ember testéből 1.8 kg a kén, ebből is látszik, hogy ez nem egy elhanyagolható alkotóelemünk. Dr. Jacob szavaival élve, a szerves kén legalább olyan fontos a szervezetünknek, mint a C-vitamin.

Miért MSM-nek hívják?

Az MSM Methyl-Sulfonyl-Methane-t jelent, hivatalosan DMSO2.  Igen különleges és hosszú neve van, ráadásul nagyon test idegennek hangzik, ám becsapós! Ez egy természetes, természetben előforduló vegyület. Nem szükséges megjegyeznünk a teljes nevét, a rövidített nevén (MSM) emlegetik még a kutatók is.

MSM források

Az MSM az óceánból származik és az eső segítségével éri el az emberi táplálékláncot (esővíz->növények). 

A kén ciklus az óceánban indul útnak, ahol a planktonok kén vegyületeket bocsátanak ki magukból, melyek az óceán vizében átalakulnak egy illó vegyületté, DMS-sé (dimetil-szulfiddá).

Ez gázként a felső légkörbe emelkedik és az ózon illetve magas energiájú ultraviola sugárzás jelenlétében egy ún. fotokémiai oxidáció megy végbe és a DMS átalakul az unokatestvéreivé DMSO-vá és MSM-mé, amelyek mindketten vízben oldékonyak. Az MSM és DMSO visszatérnek a Föld talajára a csapadékkal, amiből a növények gyorsan magukhoz veszik őket. A növények a gyökereikben tárolják és koncentrálják őket, meglepően nagy mennyiségben. Az MSM és a kén, amit tartalmaz, belevegyül a növény teljes szerkezetébe és ásvánnyá alakul a növény metabolizációja által.  Ez ugye azt jelenti, hogy mi emberek, elsősorban növényekből juthatunk elegendő szerves kénhez.

 Milyen ételből tudunk magunkhoz venni a legtöbb MSM-et?

friss zöldségek: főleg brokkoli, káposzta, hagyma, fokhagyma (a jellegzetesen kellemetlen szagú zöldségek az elsődleges kén-források)  

esővíz (második leggazdagabb MSM forrás)

fűszál (nem véletlenül eszik ezt a kutyák és macskák)

búzafű-lé 

tenger gyümölcsei 

tengeri moszatok, hínár, algák 

anyatej (leggazdagabb MSM forrás)

húsokban és tejtermékekben: igen kevés megtalálható a halakban, húsokban, szárnyasokban, tojásban és a tejben (2-6 ppm, azaz részecske a millióban)

Idézet egyik könyvéből: "Az MSM megpuhítja a sejtfalat, aminek a hatására az allergének, az idegen fehérjék és a szabad gyökök könnyebben ki tudnak tisztulni a rendszerből.”

Az MSM egy szagtalan, vízben oldódó, fehér kristályszerkezetű anyag, amely számunkra egy tökéletes szerves kén-pótlást jelent. A visszapótolt szerves kén segítségével helyre tudjuk állítani a nem megfelelő funkcióinkat.

Az MSM felel a sejtek közötti megfelelően rugalmas kötésekért, mint pl. a bőrt felépítő sejtek kötése. Képes blokkolni a nemkívánatos kémiai és fizikai keresztkötéseket vagy a kollagén kötődését, ami a kemény, megvastagodott, öregedő bőrért felelős. A testünkben jelenlévő kén kb. fele koncentrálódik a test izomzatában, a bőrben és a csontokban. Jelen van a keratinban, ami szaruképleteket (bőr, haj, köröm) felépítő, aminosavból álló fehérjestruktúra. Kén nélkül nincs kollagén, ami pedig életbevágóan fontos és elsőszámú összetevője a porcnak és a kötőszöveteknek, illetve azért is felelős, hogy a kötőszöveteket összetartsa. Az MSM együtt dolgozik a vitaminokkal és aminosavakkal, napi 24 órában, minden nap. Mivel testünk folyamatosan hoz létre új sejteket, szükség van a folyamatos kén ellátásra, sőt egyre több kénre volna szükségünk, ahogy öregszünk.

Több állati és klinikai kísérlet is igazolta, hogy az MSM pótlásával fel tudjuk gyorsítani a sebgyógyulást. Amikor még nagy mennyiségű C vitamint is kaptak az alanyok, a sebgyógyulás még gyorsabban zajlott.

A súlyos kén hiánynak vannak klasszikus tünetei: 

 • lassú sebgyógyulás
 • erős hegesedés
 • töredező haj és körmök
 • gasztro-intesztinális problémák
 • alacsony fájdalomküszöb
 • memória zavarok
 • allergiák
 • ízületi gyulladás
 • pattanások
 • depresszió
 • stb.

„ Testünk folyamatos önjavításban van, de ha nem adjuk meg neki a szükséges hozzávalókat, csupán gyenge, diszfunkcionális sejteket fog tudni létrehozni.”

Valahogy úgy kell ezt elképzelnünk, mint az építkezésnél a beton előállítása: Egy ember hozza a vizet, egy másik hozza a homokot és egy harmadik hozza a cementet. Tegyük fel, hogy a cementet hozó harmadik emberke elfáradt, pihen egyet, így nélküle kezdjük el a keverést. A végtermékünk így egy vályog keverék lesz és nem beton. Lehet belőle építkezni, de a végeredmény közel sem ugyanaz lesz…

Ugyanígy van ez odabent is, amikor a sejteknek szükségük van az újulásra (programozott sejthalál ->új sejtek létrejötte) és mi nem adjuk meg neki mindazt, amire szüksége van új, erős, egészséges sejtek létrehozásához, bizony az így létrejött sejtjeink elveszítik a rugalmasságukat és elkezdődik az idegen fehérjék és szabad gyökök felépülése a sejtjeinkben és testfolyadékainkban.

Az MSM (szerves kén) hiánya különböző betegségeket okozhat.

Az MSM nem allergén, nem lázokozó és nincs semmilyen nemkívánatos farmakológiai hatása. Semmilyen más hatóanyaggal nem összeférhetetlen!

Nem lehet túladagolni, ugyanis testünk felhasználja a bevitt mennyiség azon részét, melyre szüksége van és a többit vizelettel és széklettel könnyedén távozásra szólítja fel.

Mivel az MSM egy szabadgyök,- és idegen fehérje „irtó”, könyörtelenül kitisztítja a véráramunkat, így az allergiákat (pollen vagy étel allergia) akár rövid időn belül is képesek lehetünk megszüntetni.

Az MSM (szerves kén) létfontosságú:

keratin (szaruképleteket: bőr, haj felépítő, aminosavból álló fehérjestruktúra)

kollagén (az izmok, ízületek, inak, porcok, szalagok és csontozat természetes összetevője. A kollagén összetart, erőt és rugalmasságot kölcsönöz a test különböző szöveteinek és sejtjeinek. A kollagén egy szerkezeti protein, egy megszilárdító ragasztóanyag.)

elasztin (rostok, inak és szalagok proteinjének fontos alkotórésze)

Megalkotásában, amelyek rugalmasságot, tónust és erőt kölcsönöznek az izmainknak, csontjainknak, belső membránjainknak, bőrünknek, hajunknak és körmeinknek.

Az emberi test nagy mennyiségű ként tartalmaz, a bőrünk, hajunk és körmeink tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben. Ha valaki már volt szerencsés véletlenül megperzselni a haját vagy körmét, az a nagyon szúrós szag, amit érzett a kén tartalom miatt volt!

Miért van szüksége testünknek MSM-re?                                          

A szerves kén egy nélkülözhetetlen összetevő az emberi szervezetben. Minden egyes sejtünkben jelen van és szerkezetileg, illetve funkcionálisan létfontosságú 150 más vegyületünk szempontjából. Ilyenek a hormonok, enzimek, antitestek és az antioxidánsok.

A legtöbb szerves kén az izomzatunkban, a bőrünkben, a csontjainkban, körmeinkben és a hajunkban van. Jelen van és kimutatható a vérünkben is (átlag felnőtt férfi - 0.2 ppm). Létfontosságú összetevője sok más vegyületünknek és folyamatunknak, mint pl. a kollagén, immunglobulin vagy enzim szintézisek.

Az emberi testben a kén:

 • Megtartja a sejtek falának a rugalmasságát és azokat áteresztővé teszi. Ennek köszönhetően a méreganyagok ki,- és tápanyagok beáramlása megfelelően biztosított.
 • Biztosítja a kötőszövetek egészségét, és a kollagén előállítódását.
 • Biztosítja a szervezetnek a szükséges alapanyagot új sejtek létrehozásához, sejtek javításához és így gondoskodik a sérült szövetek vagy szervek regenerálódásához elengedhetetlen sejtújulásról.
 • Közvetetten részt vesz az energiatermelő folyamatokban, mint az inzulin egy alkotóeleme, ami előfeltétele a normális szénhidrát anyagcsere folyamatoknak.

Amikor a növények felveszik a DMSO-t és az MSM-et a talajból (esővízzel jutott a talajba), átalakítják aminosavakká: metioninná és ciszteinné. Amikor mi ezt a növényt elfogyasztjuk, az történik, hogy az MSM teljesen átadja a kén tartalmát az emberi szervezetnek, hogy az belőle elő tudja állítani a számára hasznos metionin-t és a cisztein-t. Rég tudjuk, hogy a kéntartalmú aminosavak védenek a sugárzás és a nehézfémek okozta hatások ellen.

Egyéb kén tartalmú (kén-függő) vegyületek az emberi szervezetben:

 • Inzulin: az a hormon, amely szabályozza a szénhidrát anyagcserét
 • Keratin: az a fehérje, amely a fő alkotóeleme a bőrünknek, hajunknak, körmünknek és fogainknak
 • Kollagén: az a fehérje, amely létrehozza a csontot, ínakat és kötőszöveteket.
 • Glükozamin: építőkocka az ínak és ínszalagok, szívbillentyűk, hártyák, szem, köröm, bőr és csontok létrejöttében.
 • Glutation: létfontosságú antioxidáns és szabadgyök semlegesítő.

Elméletileg, egy felnőtt embernek megfelelő mennyiségű MSM-et kellene tudni magához venni nap, mint nap. Gyakorlatban ma már ez nem megoldott, mivel azokat az élelmiszereket, amelyekben jelen lenne az MSM, feldolgozzuk, megfőzzük, aminek hatására lenullázódik az MSM szintje. Nem beszélve a túlgazdálkodásunkról, minden kén tartalmú élelmünk alap állapotában is csupán kb. harmad annyi ként tartalmaz, mint kellene.

Ez bizony azt jelenti, hogy közel nem jutunk annyi MSM-hez, mint kellene. Nagyon érdekes és újra bizonyítja, hogy az Anyatermészet mennyire okos, hogy a legmagasabb MSM koncentráció az Anyatejben van. Nem nehéz kitalálni, hogy az Anyatermészet azért teszi ezt, mert a fejlődő magzatnak szüksége van nagy mennyiségű kénre az immunrendszerének megfelelő fejlődéséhez az allergének legyőzéséhez. Már a placentában is kapja és ahogy megszületik az Anyatejjel azonnal folytatódik a kén ellátása, a megfelelő fejlődése érdekében.

Testünk MSM tartalma egyre csökken a korunk előre haladtával. Ezért abszolút normális az, hogy idősebb embereknek nagyobb mennyiségre van/lenne szüksége.

 A krónikus kén hiánynak a következő tünetei vannak:

 • töredező körmök és haj
 • hegesedés

Amennyiben érdekli a készítmény lépjen velünk kapcsolatba.